Hlavní obsah

Navzdory podezřelým sponzorům dostanou VV z rozpočtu milióny

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když o čistotě miliónů od sponzorů Věcí veřejných panují silné pochybnosti, strana nemusí mít obavy, že by přišla o desítky miliónů státního příspěvku. Ten je základem financování všech parlamentních stran.

Foto: Petr Horník, Právo

Věci veřejné oznamují vypovězení koaliční smlouvy k úterku.

Článek

Nárok na milióny je vázán na předložení výroční finanční zprávy stran a tuto povinnost VV formálně splnily řádně a včas, jak vyžaduje zákon.

Sněmovna se již počátkem května usnesla, že zprávy všech parlamentních stran, tedy i VV, jsou v pořádku a ministerstvo financí jim tedy může koncem června vyplatit první polovinu peněz ze státního rozpočtu.

Sněmovní kontrolní výbor, který toto usnesení doporučil, konstatoval, že strany splnily svou povinnost a jejich zprávy o hospodaření jsou úplné. To znamená, že jsou v ní uvedeny například celkové příjmy, výdaje, dary včetně sponzorů a vše je stvrzeno zprávou auditora.

Podivné smlouvy

Jenže právě v případě VV Právo už dřív upozornilo, že některé smlouvy o sponzorských darech jsou podivné.

Jde o miliónové dary zaslané firmami přes „schránky“ v Panamě, od firem se zakrytou strukturou, které VV tak nemají rády, případně dary od jednoho člověka z osmi firem sídlících na jedné adrese.

Sněmovní kontrolní výbor, který však nemá právo sledovat obsahovou správnost a přesnost zpráv, přes všechny pochybnosti zařadil VV do kategorie: v pořádku. A zahrnul je tedy na seznam stran, které mohou dostat plný příspěvek na činnost.

Pokud by Sněmovna zprávu VV neodsouhlasila, pak by ministerstvo financí příspěvek véčkům koncem června nevyplatilo.

V této sumě je zahrnutý tzv. stálý příspěvek, který je u každé strany, kterou podpořilo více než pět procent voličů, 10 miliónů Kč a k tomu se připočítává na každý mandát získaný ve sněmovních (a senátních) volbách 855 tisíc.

Dárci jsou konkrétní lidi. Pokud se bude policie zajímat, my jí je představíme.
předseda VV Radek John

VV přitom budou pobírat až do konce volebního období peníze i za osm poslanců, kteří jejich klub v čele s Karolínou Peake již opustili.

John: Nic divného, jen daňové odpisy

Ministerstvo v minulosti nevyplatilo patnáctimiliónový příspěvek Evropským demokratům nebo dva milióny hnutí Severočeši.cz, které má dva senátory. Obě strany se nakonec svých peněz domohly, ED musely jít kvůli miliónům až k soudu. Ale šlo o jiné případy než podivné sponzorské dary.

Předseda kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM) koncem dubna zaslal dopis nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi s dotazem, zda je vyšetřováno financování VV kvůli „podivným darovacím smlouvám“, o kterých informovala média.

„Napsal jsem nejvyššímu státnímu zástupci v souvislosti s tím, že jsme kontrolovali výroční finanční zprávy. Požádal jsem ho o sdělení, zdali státní zastupitelství vyšetřuje nebo dozoruje policejní vyšetřování,“ řekl Filip Právu.

Ještě do středy žádný podnět NSZ nemělo: „Žádné trestní oznámení na financování Věcí veřejných nám nepřišlo,“ řekla Právu mluvčí Helena Markusová.

Jakékoli problémy kolem sponzorování své strany odmítá šéf Radek John: „Dárci jsou konkrétní lidi. Pokud se bude policie zajímat, my jí je představíme. To, že to poslal jeden člověk z několika firem, souvisí s možností daňového odpisu. Kdyby to poslal z jedné firmy, tak by nemohl odepsat tolik co takto, to je jeho legální právo,“ uvedl šéf VV.

Odchod Peake: díra do rozpočtu klubu

Věci veřejné se ale budou muset uskrovnit ve Sněmovně. Čtyřiadvacetičlenný klub zvolený roku 2010 dostával na svou činnost dalších 1,3 miliónu korun ročně.

Již po loňské krizi, kdy opustili stranu tři členové (Kočí, Škárka, Huml), se příjem klubu snížil. Největší díru do klubového rozpočtu ale udělal až dubnový odchod platformy Peake.

„Teď je nás dvanáct. O kolik se nám sníží příspěvek na činnost klubu, přesně ještě nevíme. Jasno bude až za květen, ale vypadá to zhruba na minus 25 tisíc korun,“ řekla Právu předsedkyně klubu Kateřina Klasnová, která funkci převzala po svém manželovi Vítu Bártovi. Ten je nezařazený, stojí mimo klub.

Při 24 členech byla dotace pro véčkařský klub 110 tisíc korun měsíčně, při dvanácti členech to ale nebude čistá polovina, neboť klub si mírně polepší svým odchodem do opozice.

Systém financování klubů totiž zvýhodňuje opoziční kluby tím, že základní vypočtenou částku, což je každý měsíc stálá platba 24,5 tisíce korun, k níž se připočítává 3550 korun na člena, zvyšuje o třetinu.

„Odpadla nám vládní agenda, přešli jsme do opozice, čili už analyzujeme jen to, co přichází do parlamentu, nemusíme už hlídat, jestli se na vládě krade. To si už ohlídáme ve Sněmovně. Protože aparát už obsluhuje polovinu poslanců, tak zůstala zhruba polovina lidí,“ dodal John s tím, že za méně peněz budou „živit“ i méně aparátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám