Hlavní obsah

Naši experti

Novinky, Jan Keller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České republice se dostalo té cti, že její zástupce byl přizván k jednání o ustavení dočasné okupační vlády v Iráku. Jsme jediní, kdo se může vyjadřovat k řízení protektorátu, aniž by byl předtím členem útočné koalice.

Článek

Toto vyznamenání lze vysvětlit jedině tím, že máme již dnes, na rozdíl od Němců či Francouzů, skutečně světové renomé.

Je toho hodně, v čem můžeme Iráku svojí radou zcela nezištně pomoci. Do vínku můžeme dát irácké demokracii cenné rady o tom, jak si i nadále uchovat plnou nezávislost a suverenitu tváří v tvář velkému bratrovi. Můžeme příští irácké vládě poradit, jak se rozhodovat demokraticky i proti vůli více než osmdesáti procent obyvatelstva. Přesně tak, jako to v době irácké krize předvedla nezapomenutelným způsobem vláda česká.

Naši vládní experti a poradci Vladimíra Špidly jistě též rádi Iráčanům poradí, jak si v příštích volbách co nejobratněji a pokud možno hned v prvém kole zvolit svého budoucího prezidenta. Kvalifikovaně je poučí, jak vytvořit pevnou parlamentní většinu, jejíž stabilita by nepadala s hlasem nějakého jediného arabského Wagnera, Rusnoka anebo Marvanové.

Přechod k demokracii musíme Iráčanům vysvětlit ovšem také a především v ekonomické oblasti, kde na slovo vzaté experty najdeme v naší pravicové opozici. Začít by mohli v Iráku třeba tím, že v celé zemi zhasnou a provedou kupónovou privatizaci, aby byla zajištěna naprostá průhlednost nových vlastnických vztahů. Rabování, které zatím u nich předvedli, je sice dobrou průpravou, ale je to teprve první krok.

Bude třeba také poradit, jak zabránit vytunelování ropných polí a zašantročení rodinného stříbra do cizích rukou. Ať si s tím poradí přesně tak, jako jsme si s tím poradili u nás. Pak už nebudou mít s majetkem problémy. Rychle by u nich měly vzniknout také první kampeličky. Pokud po nich zbude jen poušť, nikdo to v tamější krajině naštěstí nepozná.

Naši experti Iráčanům rádi poradí, jak nezadlužit zemi na celé generace a jak místo toho vytvořit dostatek prostředků pro krytí potřeb zdravotnictví a školství. Poradí jim, jak pružně zreformovat veřejné finance a přebudovat penzijní systém. Ochotně poskytnou radu, jak bez výběrového řízení a velice lacino postavit osmdesátikilometrovou dálnici z Basry do Um. Kasru, jak zvolit pro vybombardovanou televizi adekvátní televizní radu a odkud si asi koupit nové stíhačky na obranu křehké a nezralé demokracie proti dalšímu bombardování.

Je to velká čest, moci své bohaté zkušenosti předat zemi, která je na tom po letech nelidské diktatury, stejně nelidské blokády a po bleskové válce tak, že nemůže naši pomoc odmítnout a bude ji muset pěkně zaplatit. Až pod vedením našich expertů vybudují noví demokratičtí politici v Iráku bezkorupční prostředí, budou se moci konečně v klidu a míru sesednout k losování o přidělení komnat v komplexu vládních paláců.

(Autor je sociolog)

PRÁVO 29. dubna

Reklama

Výběr článků

Načítám