Hlavní obsah

Národní muzeum se dočká slavnostního znovuotevření k výročí 100 let republiky

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Národní muzeum, které stojí na horním konci pražského Václavského náměstí, se po třech a půl letech znovu otevře veřejnosti. Částečně zpřístupněné prostory, které prošly náročnou rekonstrukcí, návštěvníkům nabídnou dvě nové nevšední výstavy.

Národní muzeum se dočká slavnostního znovuotevření k příležitosti výročí 100 let republikyVideo: Novinky

 
Článek

Lidé se do muzea znovu podívají u příležitosti 100. výročí republiky a 200. výročí od založení Národního muzea symbolicky 28. října. O den dříve se uskuteční slavnostní ceremoniál za účasti prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše a zahraničních hostů.

Veřejnosti budou do konce roku rekonstruované prostory otevřeny zdarma. Na celkové zpřístupnění všech prostor si ale budeme muset ještě rok počkat. Stálé expozice budou otevírány postupně během následujících dvou let.

Rekonstrukce se začala plánovat v roce 2006. Po zdlouhavých přípravách se veřejnosti muzeum uzavřelo v červenci 2011. Cílem bylo vylepšení technického stavu muzea a přeměna v moderní muzejní prostor, který návštěvníkům i díky uvolněným prostorám nabídne unikátní sbírkové předměty a nové výstavy. Rekonstruoval se interiér, fasáda a střecha.

Foto: Novinky

Veřejnost bude mít možnost zhlédnout nově zrekonstruované prostrory muzea.

„Tady bylo ohromné množství restaurátorských prací, někdy na řemeslech, které dneska už téměř nejsou, takže bylo složité vůbec sehnat takový počet řemeslníků, kteří to umí. Jako fládrování, štukování, zlacení,“ svěřil Novinkám generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Budova je zmodernizovaná, kromě kamerového systému zde byly vybudovány i další výtahy. Nicméně budově byl zachován historický ráz. „Do staré budovy se zde zavádějí nové technologie, proto zde bylo nataženo více než 1300 km kabelů. Všechno se ale podařilo schovat, moderno zde bylo potlačeno,“ pochlubil se ředitel Metrostavu Martin Sirotek.

Muzeum tvoří pět odborných ústavů (Přírodovědecké, Historické a Náprstkovo muzeum, Knihovna Národního muzea a Muzeum české hudby) a dva útvary provozně - technické.

Výstavy

V den slavnostního znovuotevření, tedy 28. října, se návštěvníkům symbolicky otevře část Historické budovy, kde budou k vidění první výstavy. První z nich bude „Výstava 2x100“, která mapuje 200 let historie muzea a návštěvníci si budou moci prohlédnout 200 nejvýznamnějších předmětů spjatých s příběhem Národního muzea od jeho založení až po současnost.

Druhá výstava pod názvem „Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava“ se soustředí na soužití Čechů a Slováků ve společném státě. Zde se můžete těšit na 1500 předmětů doplněných o audiovizuální dokumenty, které reflektují každodenní život 20. století i jeho osudové okamžiky.

Foto: Novinky

Součástí výstavy jsou i originální historické dokumenty.

„Výstava je zajímavá nejenom tím, co je na ní všechno vidět, jako jsou unikátní dokumenty jako originál Mnichovské dohody nebo Pittsburské dohody, ale je unikátní tím, že ji dělala společně obě Národní muzea,“ pyšnil se Lukeš.

Rekonstrukce přinesla i vzácné nálezy

Při takto rozsáhlé rekonstrukci se nelze vyhnout potížím, které se v průběhu práce objevily i zde. „Potíže byly, jsou a budou, ale nejvíc nás trápí nedostatek pracovních kapacit. Na českém trhu se ti nejkvalitnější řemeslníci hledají těžko, protože řemeslo vymírá. Zruční lidé, kteří jsou schopni zachovat dědictví a obnovit ho pro budoucí generace, těch je hrozně málo,“ postěžoval si Sirotek.

Během generálních oprav bylo rekonstruováno 495 velkorozměrných oken, 233 dveří, rozvedeno 1300 km nových kabelů, vybudováno šest nových výtahů pro osoby a šest výtahů pro náklad. Historická budova byla propojena podzemní spojovací chodbou s vedlejší Novou budovou Národního muzea a výstavní prostor se celkově rozšířil o zhruba třicet procent plochy. Na rekonstrukci pracovalo od 250 do 350 lidí, nárazově jich bylo i 400. Jde o velmi nákladnou záležitost - celkový rozpočet je 2,34 miliardy korun.

V roce 2011 se během stěhování sbírkových předmětů objevila nejstarší fosilie rostliny na světě. Jedná se o větévku o velikosti zhruba šest centimetrů, která je stará 432 miliónů let. Při třídění předmětů ji objevil paleontolog Vojtěch Turek, který v domnělé řase rozpoznal tento světový unikát. [celá zpráva]

Národní muzeum bylo založeno slavnostním provoláním zemské šlechty 15. dubna 1818, částečné otevření prostor muzea je tedy slavnostním aktem nejen ke 100. výročí Československé republiky, ale také k dvoustému výročí muzea samotného. O den dříve, tedy v sobotu 27. října, bude provoz muzea slavnostně zahájen v 15:30 v Panteonu Národního muzea. Zazní zde Sinfonietta MONUMENTA BOHEMICA v podání orchestru Českého rozhlasu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám