Hlavní obsah

Bigotní otec podle soudu týral děti. Dle toho Ústavního ale do vězení nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud popřál sluchu stížnosti muže, který byl odsouzen za týrání svých dětí. Prvoinstanční soud mu nejprve vyměřil podmínku, odvolací senát ale vyhověl odvolání státního zástupce a trest změnil na pět let ve vězení. Podle senátu se soudcem zpravodajem Pavlem Šámalem byl ale nepodmíněný trest nepřiměřený.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž od roku 2012 do roku 2017 opakovaně fyzicky a psychicky trápil své děti, a podle obžaloby měl zle zacházet i se svou manželkou.

Krajský soud v Ostravě muži uložil tříletý trest podmíněně odložený na pět let jen za týrání dětí, přičemž podmínku odůvodnil tím, že muž má v péči dva syny, jedné z dcer se při hlavním líčení omluvil a děti společně s matkou žádaly soud o shovívavý přístup. Vrchní soud v Olomouci ale po odvolání žalobce trest změnil na pětileté vězení.

Hlavním argumentem mužovy stížnosti bylo to, že výchova se prý odehrávala v bigotní náboženské rovině, přičemž muž věřil, že postupuje správně podle svého náboženského přesvědčení. Svůj postup prý ale již nyní přehodnotil a dospěl k sebereflexi.

Ústavní soud v rozhodnutí vytkl vrchnímu soudu to, že od některých faktů odhlédl, že nehodnotil výchovné prostředky, které nevycházely z agrese, a že otec věnoval dětem náležitou péči, staral se o ně. Soudce Šámal také zmínil, že ani jedno z dětí netrpí žádnými psychickými poruchami a vedou normální život.

Případ se tak vrací k vrchnímu soudu, který bude muset znovu rozhodnout. Muž, který před několika měsíci nastoupil výkon trestu, by měl být neprodleně propuštěn.

Nezletilé trans oběti znásilnění na psychiatrickém oddělení se zastal až Ústavní soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám