Hlavní obsah

Na Vítkově si lidé připomněli válečné veterány

V Praze na Vítkově si v pátek vojáci, politici a desítky dalších lidí připomněli při příležitosti Dne válečných veteránů oběti a účastníky válek. Udělena zároveň byla vysoká vyznamenání ministerstva obrany a dosavadní plukovník Bedřich Opočenský, hrdina z druhé světové války, byl povýšen do hodnosti brigádního generála. Vyšší hodnosti se Opočenský nedožil, zemřel na konci října.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Váleční veteráni uctili památku padlých kolegů nejen z první a druhé světové války také v Liberci.

Článek

Slavnostní akt na Vítkově se uskutečnil pod jezdeckou sochou Jana Žižky za účasti čestných jednotek, historických praporů a představitelů armády i politiků, kteří u památníku položili věnce. Po jeho skončení ministr obrany Martin Stropnický (ANO) udělil 15 vyznamenání. Kříž obrany státu in memoriam obdržel Bedřich Dvořák, pilot bojující za druhé světové války v řadách RAF proti nacistickému Německu. Vyznamenání Zlatá lípa ministra obrany dostal Pavel Budinský, předseda Československé obce legionářské.

Při příležitosti dne veteránů povýšil prezident Miloš Zeman do generálské hodnosti na návrh vlády válečného veterána Opočenského. Za druhé světové války se Opočenský zapojil do odboje a v závěru války se stal tankistou v československé zahraniční armádě bojující po boku Rudé armády na východní frontě. „Jak někdy osud tropí hlouposti, tak před necelými třemi týdny zemřel. My jsme stihli aspoň mu to oznámit, že to povýšení, po kterém určitě hodně toužil, je připraveno na tento den. Nevyšlo to těsně, ale věřím, že mu to udělalo radost alespoň v těch posledních dnech,” řekl v pátek Stropnický novinářům.

Myslím si, že je důležité, abychom toto připomínali, abychom připomínali svoje tradice, svoje hrdiny, svoje statečné předky.
ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Den veteránů se ve světě slaví k uctění památky účastníků válek. V České republice byl svátek zaveden v listopadu 2001. Datum bylo vybráno symbolicky, protože 11. listopadu 1918 vstoupilo v platnost příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války. Zatímco v cizině, především v některých anglicky mluvících zemích nebo ve Francii, má svátek široký společenský ohlas, v Česku stále tolik připomínán není.

„Je to hrozně dobře, že jsme se připojili k tomuto mezinárodnímu svátku. Myslím si, že je důležité, abychom toto připomínali, abychom připomínali svoje tradice, svoje hrdiny, svoje statečné předky,” řekl Stropnický.

Připomínku válečných veteránů uvítal i náčelník generálního štábu Josef Bečvář, podle kterého si událost připomínají vojáci i v jednotlivých posádkách. Je dobře, že se při podobných příležitostech potkávají veteráni z druhé světové války i ti novodobí, kteří se zúčastnili některé z porevolučních misí české nebo československé armády, uvedl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V Kyjově na Hodonínsku lidé uctili válečné veterány vytvořením obřího vlčího máku z nafukovacích balonků.

Kromě pražského Vítkova si lidé připomínali válečné veterány také v Liberci či Kyjově.

Veteránů z druhé světové války je v současné době kolem 700, ještě před rokem jich bylo přes 800. Celkem je válečných veteránů kolem 13 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám