Hlavní obsah

Na víkend se ochladí, vrátí se i sníh

Závěr týdne bude chladný a počítat musíme i s četnými srážkami, které budou od vyšších poloh smíšené, či dokonce sněhové. O víkendu se budou teploty pohybovat pouze kolem 10 stupňů Celsia a modely naznačují, že oteplovat se v příštím týdnu bude jen velmi zvolna, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 2.5.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Nejteplejším dnem tohoto týdne bude čtvrtek, kdy se díky polojasné obloze dočkáme teplot v rozmezí 17 až 21 stupňů Celsia. Odpoledne se nicméně mohou objevit přeháňky i bouřky.

„V noci ze čtvrtka na pátek začne počasí ovlivňovat vlnící se studená fronta,” uvedla Honsová s tím, že v pátek již bude převážně zataženo či oblačno s deštěm či přeháňkami, které mohou být odpoledne v polohách od 700 metrů nad mořem smíšené či sněhové.

„V Čechách se odpolední maxima dostanou na 10 až 14 stupňů, na Moravě a ve Slezsku by mělo být mezi 12 a 16 stupni,” dodala Honsová, podle níž bude pocitovou teplotu snižovat čerstvý vítr. Srážkové úhrny by se v pátek mohly dostávat až k 15 milimetrům, což jistě přivítají zemědělci.

V sobotu bude počasí ovlivňovat severní až severozápadní proudění. Ráno teploty poklesnou na 5 až 1 stupeň a vyloučeny nejsou ani přízemní mrazíky. Odpoledne se při zatažené obloze s četným deštěm či přeháňkami dostanou na 6 až 10 stupňů. V polohách nad 600 metrů se opět dočkáme srážek smíšených, přičemž v noci se hranice posune na 400 metrů. „Se sněžením je třeba počítat v polohách od 700 metrů,” upozornila Honsová, podle níž budou víkendové teploty odpovídat spíše úvodu dubna než května.

Zataženo místy s deštěm či přeháňkami bude i v neděli. Ráno teploty klesnou na 3 až –1 stupeň, přičemž na západě bude chladněji a rtuť teploměru tam může klesat až k –3 stupňům. Odpolední teploty vystoupají maximálně na 7 až 11 stupňů Celsia, přičemž v polohách nad 700 metrů se stále mohou objevovat srážky smíšené či sněhové.

Počasí s velkou oblačností, přeháňkami či deštěm vydrží i v pondělí a v úterý. Ranní minima po oba dny budou kolísat mezi 2 a –2 stupni, přes den se dostanou na 7 až 11 stupňů v pondělí a na 8 až 12 v úterý.

Výhled na středu a čtvrtek slibuje prozatím převládající zataženo s přeháňkami a nejvyššími teplotami kolem 15 až 16 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám