Hlavní obsah

Hladiny řek nebezpečně stoupají, dosahují třetího stupně

Právo, Novinky, ČTK, hon, mhr, lž, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Noční déšť způsobil rozvodnění některých řek na Moravě a východě Čech. Na deseti místech byl nad ránem dosažen třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z dat na hydrologickém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ke středečním 08:30.

V Ostravě Porubě stavěli hasiči protipovodňové hráze z pytlů s pískemVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Podle dat meteorologů spadlo nejvíce srážek na severu a severovýchodě a návětří Českomoravské vrchoviny (až kolem 50 mm, stanice Jeseník přes 80 mm). V polohách nad 700 metrů nad mořem se jednalo o srážky sněhové, přičemž sněhová pokrývka se držela zhruba od nadmořské výšky 900 metrů.

„Na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd leží aktuálně i přes 40 centimetrů sněhu,” informoval Český hydrometeorologický ústav.

V Pňovicích na Olomoucku se voda dostala k některým rodinným domůmVideo: Miloslav Hradil, Právo

Riziko vzestupu hladin toků platí prakticky pro celý severovýchod Čech, sever Vysočiny, celý Moravskoslezský a Zlínský kraj, většinu Olomouckého kraje i sever a východ Jihomoravského kraje.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážkové úhrny za 24 hodin

V Pardubickém kraji platil ráno nejvyšší třetí stupeň na Novohradce v Luži, Jevíčce v Chornicích a Třebůvce v Hraničkách a Mezihoří. Podle Povodí Labe budou deště dnes dopoledne pokračovat a hladiny se budou dál zvyšovat. Platí to zvláště pro střední a dolní úseky Orlice, Loučné, Novohradky, Chrudimky a Doubravy. Na většině vodohospodáři předpokládají dosažení pěti- až desetiletého stavu vody, na Novohradce pravděpodobně i dvacetiletého.

Hladina řeky Bečvy v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku dosáhla třetího povodňového stupně, překročila čtyři metry. Stoupá stále i v Dluhonicích.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Na Přerovsku stavěli hasiči již v noci na středu preventivně protipovodňové hráze z pytlů s pískem. Foto HZS Olomouckého kraje

Nejvyšší stupeň povodňově aktivity platil ráno také nad nádrží na řece Bystřičce na Vsetínsku, na Veličce ve Strážnici, na Bělé na přehradě v Boskovicích, na Novohradce v Luži na Chrudimsku, Třebůvce v Hraničkách a na potoce Krasovka v Radimi u Krnova. Situace se však rychle měnila.

Foto: HZS Olomouckého kraje, Novinky

V Přerově hasiči postavili mobilní hrazení u řeky Bečvy na nábřeží E. Beneše.

Profesionální a dobrovolní hasiči na Přerovsku stavěli již v noci na středu na vytipovaných místech zejména po proudu řeky Bečvy preventivně protipovodňové hráze z pytlů s pískem. V Přerově protipovodňová komise rozhodla o postavení mobilního hrazení mj. na nábřeží E. Beneše.

Foto: Aleš Honus, Právo

Protipovodňové hráze

Ve Zlínském kraji hasiči řešili v průběhu noci na středu 28 událostí spojených s vytrvalým deštěm a rozvodněním některých toků. Informoval o tom mluvčí hasičů Roman Žemlička.

„Hasiči čistili propustky, kanály, čerpali vodu ze sklepů rodinných domů i průmyslových objektů, vytvářeli hráze z pytlů naplněných pískem. Ve dvou případech voda zaplavila silniční komunikaci. K zranění osob nedošlo,“ konstatoval mluvčí.

Foto: kraje Jihomoravského HZS, ČTK

Zatopená silnice na Blanensku

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali od půlnoci do středečního rána v souvislosti s počasím u patnácti událostí. Většinou se jednalo o odstraňování popadaných stromů a větví z komunikací.

„Ve většině případů zasahovaly jednotky požární ochrany na Trutnovsku v horských oblastech, jako je Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Horní Maršov nebo Černý Důl. Nebylo výjimkou, že v jednom místě došlo k pádu několika stromů najednou,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová s tím, že nikdo naštěstí nebyl při těchto událostech zraněn.

Meteorologové rozšířili výstrahu před silnými dešti a vzestupy hladin

Počasí

Varování před silným deštěm a rizikem povodní vydali meteorologové v pondělí a podle aktualizace ze středeční noci platí zejména pro Pardubicko, Chrudimsko, Mohelnicko, okolí Moravské Třebové, Boskovicko a Vsetínsko.

Pozor je třeba dávat i v nižších polohách

Na dalších třech desítkách měřicích stanic byl nad ránem dosažen druhý stupeň povodňové aktivity, mimo jiné na Bečvě v Teplicích, Moravě ve Strážnici, Opavici v Krnově, Odře v Bohumíně nebo Jičínce v Novém Jičíně. První, tedy nejnižší stupeň platil na zhruba pěti desítkách míst na Moravě a na severovýchodě Čech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Protipovodňové hráze

Meteorologové varují, že voda z rozvodněných řek a potoků může zaplavit níže položené obydlené oblasti a komunikace. Některé silnice a mosty proto mohou být uzavřeny.

Srážky by měly ve středu slábnout, přesto někde může napršet dalších 30 milimetrů. Na horách může připadnout kolem 15 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám