Hlavní obsah

Na Ještěd začnou jezdit autobusy. Nahradí zřícenou lanovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchol hory Ještěd s ikonickou stavbou hotelu a vysílače bude pro turisty snadněji přístupný. Od června budou pod vrchol hory jezdit pravidelné autobusové spoje. Nahradit mají kabinovou lanovku, která je od tragické nehody v říjnu 2021 mimo provoz.

Foto: www.chatajestedka.cz, .

Od června začnou pod vrchol Ještědu jezdit autobusy. Otáčet se budou na parkovišti u chaty Ještědka (na snímku).

Článek

Pravidelné autobusové spoje coby dočasnou náhradu za nefungující lanovku chtěl Liberecký kraj spustit už před dvěma lety. Ze záměru tehdy ale kvůli současně probíhající rekonstrukci silnice přes Ještěd sešlo. Teď se kraj k zavedení autobusových spojů vrátil. Záměr už schválili krajští radní a u chaty Ještědka pod vrcholem hory, kde se budou autobusy otáčet, už začaly stavební úpravy, například vybudování zálivu pro autobusy.

„Chtěli bychom od června spustit provoz. Uvidíme, jaký bude další vývoj a postupně bychom tuto službu pro turisty i obyvatele Liberce dolaďovali,“ řekl Jan Sviták (SLK), statutární náměstek libereckého hejtmana, pověřený řízením rezortu dopravy.

V Liberci spadla kabina lanovky na Ještěd, zahynul průvodčí

Krimi

Autobusy by podle něj měly vyjíždět od konečné tramvaje v Horním Hanychově a provozovat by je měl krajský dopravce ČSAD Liberec. „Jsme na to už připraveni, připravený je i dopravce, máme vybrané autobusy, které tam budou jezdit, protože to musí být kratší autobusy. Ladíme ještě jízdné a jízdní řády,“ uvedl Sviták. „Až provoz asi ukáže, jak se tam s tím vypořádáme. Asi to nebude jednoduché, protože tam je průjezd kolem skalních masivů a příliv turistů. Zkusíme to rozjet a uvidíme,“ dodal.

Kabinová lanovka na Ještěd je mimo provoz od 31. října 2021, kdy se jedna kabina zřítila a zahynul v ní šestatřicetiletý průvodčí. Bez lanovky mají turisté omezené možnosti, jak se na vrchol hory dostat. Nahoru mohou vyjít pěšky, nebo použít sedačkovou lanovku Nová Skalka. Ta má sice nástupní místo výhodně v blízkosti konečné tramvaje, od výstupní stanice musí ale turisté ujít k vrcholu Ještědu ještě přes kilometr dlouhý úsek po hřebeni Ještědského hřbetu.

Na Ještěd je možné vyjet i autem a zaparkovat pod vrcholem právě na parkovišti u chaty Ještědka, kde se budou od června otáčet autobusy. Až k budově hotelu a vysílače na vrcholu hory smějí autem vyjet zaměstnanci hotelu a restaurace na Ještědu a hoteloví hosté. Často tam ale jezdí a parkují i ti, kteří mezi tyto dvě skupiny nepatří.

Kraj proto připravuje nový systém, který by měl provoz aut mezi sedlem Výpřež a vrcholem Ještědu regulovat. Ještě teď v dubnu se tím budou zabývat krajští zastupitelé.

Žalobce zastavil stíhání Českých drah v kauze tragického pádu lanovky na Ještěd

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám