Hlavní obsah

Na imunitu jsou nejlepší hory, říká beskydský vytrvalec

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelný pobyt v přírodě je to nejlepší, co lidé mohou pro svou imunitu udělat. Myslí si to známý vytrvalec Ján Čupa, který v posledních deseti letech každý den vyráží na vrchol Lysé hory. Ať prší, jsou vedra, nebo je deset pod nulou, nikdo ho na Lysé hoře nepotká jinak než svlečeného do půl těla a v krátkých sportovních kalhotách. A to každý den.

Foto: archiv Jána Čupy

Ján Čupa na jednom ze svých výšlapů.

Článek

Jak sám potvrzuje, pandemie koronaviru a vlna zákazů, která zasáhla v podstatě celé lidské konání, vyhnala do Beskyd mnohem více lidí než obvykle. Zvlášť na Lysé hoře je to patrné. A to je podle Čupy, který za tři týdny oslaví své 68. narozeniny, jen dobře. „Je skvělé, že lidé konečně pochopili, o co se připravují, když na hory nechodí,“ říká.

Otužováním jsem získal velkou imunitu, v podstatě neznám chřipku ani další podobné nemoci
Ján Čupa

Zprávy z médií o přeplněných horách je třeba podle něj brát s rezervou. Byť by lidé samozřejmě i v přírodě měli dodržovat rozestupy. „Lidé, kteří chodí na hory, mají minimální riziko nákazy. Právě naopak, získávají hodně energie z přírody, lepší kondičku, psychické uvolnění a zvýšenou imunitu proti nemoci,“ řekl Čupa Právu, který měl na silvestra na kontě za posledních devět let už 3265 výstupů na nejvyšší horu Beskyd a za leden už přibyly další tři, protože nevynechal Nový rok ani oba víkendové dny.

To, že pravidelný pobyt na horách je skvělý nejen pro fyzické, ale i duševní zdraví, přitom bývalý horník Ján Čupa objevil před devíti lety, když měl úraz na ruce a apaticky seděl doma u televize. Tehdy mu manželka řekla, ať se jde projít na Lysou horu. A tak se oblékl a šel.

„Chřipku neznám“

První výšlap byl krutý, zvládl ho jen s vypětím všech sil. Když se ale druhý den ráno probudil, něco se v něm zlomilo. Táhlo ho to znovu do hor, a tak šel i druhý, třetí a další den. Po týdnu, když chodil úplně propocený, zkusil první výšlap bez trička, a když se vrátil domů, byl jako znovuzrozený. Od té doby nechává svršky doma.

Imunita po covidu vydrží minimálně osm měsíců, tvrdí australští vědci

Koronavirus

„Otužováním jsem získal velkou imunitu, v podstatě neznám chřipku ani další podobné nemoci,“ dodal Čupa.

Na dotaz, zda se nechá očkovat proti koronaviru, říká, že zatím není rozhodnutý. Pokud tak ale učiní, tak hlavně kvůli svým blízkým. „Já tu nemoc samozřejmě respektuji, zatím je to u mě ale tak padesát na padesát,“ dodal pro Právo Čupa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám