Hlavní obsah

Na Chodově se bojovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Klub vojenské historie na Jižním městě připomněl boje o Chodov roce 1945, kde padlo přes 40 lidí a desítky dalších byly zraněny. Vyznavači vojenské historie v dobových uniformách u zdejší školy předváděli boje místních lidí s nacisty, které se tu rozhořely koncem druhé světové války.

Foto: archiv sp

Nikas, šestiletý hnědý valach, zaskočil vítězstvím v Ceně Labe odborníky i dostihovou veřejnost

Článek

V hodinové rekonstrukci bojů byli vidět čeští četníci, hasiči, vojáci a puškami ozbrojení civilisté, jak se brání příslušníkům zbraní SS.

"Nacházíme se na místech, kde v květnu 1945 probíhaly boje. Ve škole byl umístěn lazaret s německými vojáky," řekl Martin Michal z Klubu vojenské historie. " Němci se po vyjednáváních vzdali povstalcům a byli odvezeni do Hostivaře. K Chodovu se mezitím blížily oddíly SS od milíčovského lesa. "Rozpoutaly se zde prudké boje," pokračoval Michal. Nacisté vyháněli občany z bytů, do sklepů házeli granáty. Na velký odpor narazili právě u školy, nakonec se museli stáhnout.

První sovětský tank se na Chodově objevilo 9. května ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám