Hlavní obsah

Muž z pražské Dlouhé ulice začal kvůli hluku držet hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Dlouhé ulici na pražském Starém Městě se nedá kvůli neustálému ruchu klidně spát a žít, opakuje léta úřadům zdejší obyvatel Štěpán Kuchta. Nyní byla povolena zahrádka restaurace i do ulice pod jeho okny, další jsou ve vnitrobloku domů Dlouhá 6, 8 a 10, kde bydlí. A Kuchta zastupitelům oznámil, že začíná držet hladovku.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zahrádka na dvoře domů v Dlouhé ulici.

Článek

„Zdraví už mám zničené chronickým hlukem. Hladovka proti tomu nic není,“ řekl Novinkám Kuchta. Hladovět začal podle svých slov v neděli o půlnoci, vydržet chce deset dní.

Zdroje hluku identifikoval v Dlouhé ulici čtyři hlavní. Hudba, hlavně ta rychlá rytmická, často z restaurací, křičící party, které táhnou od hospody k hospodě, tedy takzvané pub crawl, troubení aut a auta, z nichž zní hlasitá reprodukovaná hudba.

Kuchta mluví a píše o „genocidě obyčejného rezidentského života v centru Prahy“, o „vyhlazování“ původních rezidentů. „Jsem rodilý Pražák, žiju tu skoro 50 let, nechci se nechat vyštvat,“ zdůvodnil svou hladovku.

Když jedná s úřady, vymlouvá se podle Kuchty jeden úředník na druhého. Politici jen slibují, ale skutek utek. Kvůli negativním jevům takzvaného overtourismu, který se do Prahy po covidové pandemii naplno vrátil, Kuchta už vedení Prahy 1 před lety opakovaně interpeloval.

„Dodnes Praha 1 ani magistrát neudělaly vůbec nic, co se týká hluku, vibrací a světelného smogu pro zlepšení situace zbylých rezidentů v centru města. Vůbec nic, nula,“ uvedl Kuchta.

Foto: Petr Janiš, Právo

K posezení ve vnitrobloku láká hned několik restaurací.

Za pravdu mu dal opoziční zastupitel Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro Jedničku). „Považuji ten případ za symptomatický pro neuspokojivou situaci s hlukem, kde mají podnikatelé v pohostinství prakticky vždy navrch nad zájmy občanů,“ sdělil Novinkám Kučera.

O snaze omezit hluk a provoz restaurací diskutovali zastupitelé Prahy 1 dlouze minulý týden. Návrh šéfa jedné z komisí Martina Motla (Rezidenti 1) požádat magistrát o vyhlášku, která by omezila otevírací dobu restaurací, schválen nebyl.

Zákaz kostýmů ve tvaru přirození

Shodli se jen na tom, že budou jednat s magistrátem o zákazu kostýmů v podobě například pánských přirození či plameňáků, které nosí někteří zahraniční turisté zejména při rozlučkách se svobodou, což navrhla šéfka jednoho z výborů Bronislava Sitár Baboráková (Iniciativa občanů). Podle usnesení „nevhodně extravagantně kostýmovaní turisté oblečení do obleků v podobě např. pánských přirození, plameňáků a dalších navštěvují Prahu“, což překračuje společenské normy.

Městský radní Adam Zábranský (Piráti) neví, zda je právně možná taková úprava vyhlášky, i když chápe, jak věc místní obtěžuje. „Ale nemyslím si, že to máme řešit zákazem dětinského chování účastníků rozluček se svobodou, kteří se oblékají do trapných kostýmů,“ napsal Zábranský ČTK.

Loni se do Prahy vrátili turisté z Asie a ze Spojených států

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Jak Pláž zničila pláž

Věnovat se cestování a psát o turismu je v naprosté většině případů povolání snů, kdy se můžete se čtenáři dělit o své zážitky a pomoci jim užít si své vlastní...

Výběr článků

Načítám