Hlavní obsah

MPSV chce zvýšení příspěvků pro zdravotně postižené

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce kvůli rostoucí inflaci i cenám energií více finančně podpořit zdravotně postižené. Navýšit by se mohl v rámci připravovaného balíčku opatření příspěvek na mobilitu či na zvláštní pomůcky. Od října by se také mohly o 9,5 procenta zvednout příspěvky na zdravotní diety pro osoby v hmotné nouzi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Zdravotně znevýhodněné osoby jsou jednou ze skupin, které jsou růstem cen nejvíce ohrožené. Ve většině případů jsou odkázané na finanční prostředky, na něž mají nárok v rámci systému sociální pomoci. Proto jsme se po seniorech a rodinách s dětmi zaměřili právě na ně,“ uvedl v tiskové zprávě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka: Sociální služby dostanou doplaceno 3,2 miliardy

Domácí

Cílem připravovaného balíčku je podle resortu cíleně podpořit zdravotně znevýhodněné občany.

Kvůli vysokým cenám pohonných hmot by se měl zvýšit příspěvek na mobilitu z dosavadních 550 korun měsíčně na 900 korun. Podporu aktuálně pobírá zhruba 260 tisíc lidí s průkazy ZTP či ZTP/P.  Příspěvek naposledy vzrostl o 150 korun, od ledna 2018. Loni se na něm vyplatilo 1,7 miliardy.

Jurečka ČTK před dvěma týdny řekl, že dávka by se mohla navýšit na 900 korun buď od září, nebo od října. Mediální oddělení v pátek částku zopakovalo, termín navýšení ale neuvedlo. Novelu se zvýšením příspěvku předložila ve Sněmovně i opozice. SPD navrhlo růst na 800 korun a ANO na 2000 korun.

Vyšší příspěvek na dietu

Vláda hodlá také více podpořit zaměstnávání zdravotně postižených. Zaměstnavatelé v současnosti dostávají 14 600 korun měsíčně za jednoho zaměstnaného hendikepovaného člověka. MPSV chce tuto částku navýšit o 600 korun, a to zpětně od 1. července.

Větší podpory by se od října mohli dočkat také lidé, kteří mají ze zdravotních důvodů, například kvůli diabetu či celiakii, dietu. Jednorázová valorizace kvůli nárůstům cen by měla být ve výši 9,5 procenta.

Životní minimum by mělo vzrůst o 370 korun

Ekonomika

Připravovaný návrh zahrnuje také příspěvek na zvláštní pomůcky, jako jsou zvedací plošiny. Nyní může podpora činit maximálně 400 tisíc korun. Podle resortu vláda považuje za odpovídající navýšit tuto hranici o 100 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám