Hlavní obsah

Motorističtí nadšenci z Novojičínska vyrazili na jízdu spojenou s Palackým

– Hodslavice

Zhruba padesátka nadšenců se v pátek odpoledne vydala na motorkách a tříkolkách z Hodslavic na Novojičínsku na tisícikilometrovou cestu po Česku.

Motorističtí nadšenci z Novojičínska vyrazili na jízdu spojenou s PalackýmVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Vytrvalostní jízdou, nazvanou Palackého tisícovka, chtějí propojit místa, se kterými měl co do činění Otec národa a hodslavický rodák František Palacký. Na jejich objetí mají 24 hodin.

Původně recesní akce vznikla z nápadu jednoho z motoristických cestovatelů z Hodslavic, Pavla Hromádky, řečeného Šejba.

„Jezdí léta na rikši a už před lety ho napadlo, že by chtěl na tom stroji zdolat tisíc kilometrů za 24 hodin,“ vysvětlil jeden z Nesmrtelných dědků a hlavní organizátor Palackého tisícovky Jan Kudělka.

„A protože o tom pořád jenom mluvil, a letos se mu blíží padesátka, tak jsme se s Nesmrtelnými dědky (jde o neoficiální klub hodslavických cestovatel – pozn. red.) rozhodli takovou jízdu zorganizovat a vyzkoušet tak, jestli je to skutečně možné, nebo ne,“ dodal Kudělka.

Přiznal, že netušil, že když informací o závodu zveřejní, přihlásí se do něj zhruba 50 nadšenců z Česka i Slovenska.

Foto: Pavel Karbar, Právo

Motorističtí nadšenci z Novojičínska vyrazili na jízdu spojenou s Františkem Palackým.

„Je to vytrvalostní jízda, nechceme závodit. Snad budou všichni zodpovědní a nepojedou nadoraz sil, protože nebudeme spát, jedeme nonstop,“ upozornil Kudělka.

V pátek odpoledne se všichni účastníci shromáždili pod Palackého sochou v Hodslavicích, odkud v 17 hodin vyrazil na trať první jezdec. Další za ním startoval vždy po minutě.

Jezdci na motocyklech a tříkolkách, vyrobených v Československu do roku 1990, vyrazili směr Mikulov.

Po cestě plánují navštívit například zámky Otín, Maleč, Kunín či Lobkovice u Neratovic, kde je Palackého hrob. Po cestě projedou takřka všechny kraje.

„Je to obrovská výzva,“ nezapírá Kudělka, který věří, že se všichni v sobotu odpoledne vrátí zpět do Hodslavic.

Poukázal na to, že po cestě budou účastníci jízdy sbírat i samolepky, které jsou umístěny na kontrolních bodech.

Z toho, jak se zhmotnil jeho sen, je autor myšlenky Šejba nadšený.

„Ale představoval jsem si to jako hospodský happening pro partu kamarádů. Takhle je to sice strašně pěkné, ale nemůžu si teď dovolit žádnou poruchu nebo chybu,“ smál se Hromádka, který vyrazil na trať mezi prvními.

Toho, že by jeho rikša nevydržela tisíc kilometrů, se nebojí, byl s ní už i ve Španělsku. „Je to adrenalin a sranda,“ prozradil a vyrazil na cestu.

Zda účastníci jízdy zdolají tisíc kilometrů během 24 hodin, mohou lidé sledovat na webu Nesmrtelných dědků nebo jejich facebookovém či instagramovém profilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám