Hlavní obsah

Modré souznění

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není jistě náhoda, že policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality stíhají naráz hned devět významných komunálních politiků a na další rybky mají nahozeno. Příležitost dělá zloděje, moc korumpuje, a kde se příležitost s mocí potkávají v jedné starostovské kanceláři, tam je samozřejmě pokušení veliké, převeliké.

Foto: Dana Ehlová

Ukotvení vánočního stromu na náměstí v Dobrušce bylo důkazem bezchybně fungující spolupráce obsluhy jeřábu, tahače i zaměstnanců technických služeb.

Článek

Není však také náhoda, že nemalá část podezřelých pochází z ODS. To je dáno jednoduše tím, že ODS ovládá největší počet radnic ve větších obcích a městech. Kdyby v těch kancelářích, kde si dává schůzky příležitost s mocí, sedělo více členů jiných stran, bylo by pravděpodobně pestřejší i politické spektrum potrefených. A kdyby se snad někdo pokoušel vytřískat z pouhé statistické pravděpodobnosti politické body proti ODS,

je třeba hovořit o hlouposti a nepoctivosti v jediném dárkovém balení.

Bohužel však žijeme v zemi, kde není neobvyklé pokoušet se vytřískat politické body třeba jen z neschopnosti obsluhovat mobilní telefon, takže ať se nám to líbí, nebo ne, souvislost mezi politikou a korupcí na radnicích už byla vynalezena. Nikoli ovšem proti ODS, ale nesmyslně proti nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové, která si troufla veřejně říci, co ví snad každý četník: že totiž korupcí zavání kdejaká větší radnice. Ani slovíčkem se přitom nezmínila o nějakých politických souvislostech, ale vedení ODS se osypalo a předseda Topolánek se snížil k pohrůžce, že až on bude premiérem, nebude Marie Benešová nejvyšší státní zástupkyní.

Proč, probůh, tolik křiku a tolik zloby, když čistému vše čisté a statistickou pravděpodobnost, o níž byla řeč, snadno pochopí i pionýr Péťa? Ostatně v každé ze současných parlamentních stran už se našel nějaký ten dareba a nikdo se v takovém případě nesnažil hledat ve sprosté kriminalitě politikum.

Možná je to tím, že někdy skvrny nelze vyčistiti bez porušení podstaty látky a z čistého štítu ODS už nikdo nesmaže otisky prstů Pepy z Hongkongu. Ale bylo by jistě lepší spoléhat na krátkou paměť lidí než tyto vzpomínky přiživovat nemístným pochopením pro maléry radnic, na nichž starostuje člen modré partaje.

Nic by nám ale nemuselo být po tom, jak šikovně si ODS našlápla na hrábě, kdyby ve snaze politizovat kriminalitu nedospěla až k pojmu policejní stát, kdyby nezpochybňovala samotnou existenci práva v zemi. Pokud se jí totiž podaří vytvořit v národě dojem, že vláda může řídit státní zastupitelství a soudy, Bůh s námi, až jednou ona bude vládnout.

PRÁVO 18. června 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám