Hlavní obsah

Ministerstvo varuje před cestami do Karabachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zahraničí varovalo české občany před cestami do příhraničních oblastí mezi Arménií a Ázerbájdžánem i do tzv. Náhorního Karabachu. Důvodem je eskalace napětí v oblasti, kterou minulý týden ovládl během vojenské operace Ázerbájdžán.

Foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Sanitka projíždí checkpointem ve městě Kornidzor.

Článek

Ministerstvo připomnělo, že v příhraničních oblastech mezi oběma zeměmi došlo k bojům, přičemž byly zaznamenány i útoky na civilní infrastrukturu.

„Bezpečnostní situace se může kdykoliv nečekaně zhoršit,“ upozornil resort s poukazem na střety v okolí Artaniše, Gorisu, Išchanasaru, Džermuku, Kapanu, Sotku a Vardenisu.

„Je nutné dbát zvýšené opatrnosti v blízkosti všech hranic mezi Arménií a Ázerbájdžánem, vyhýbat se cestám v blízkosti konfliktní zóny a linie dotyku Náhorního Karabachu. Poblíž hranic s Ázerbájdžánem je průjezd rizikový. Pokud je cesta nezbytná, je nutné se držet asi 10-15 km od hranic,“ doporučilo ministerstvo s tím, že české ambasády v Baku i Jerevanu mají v oblasti Náhorního Karabachu jen velmi omezené možnosti konzulární pomoci.

Do Arménie uprchla půlka obyvatel Náhorního Karabachu. Neuznaná republika zanikne

Blízký a Střední východ

V centru Jerevanu navíc podle něj roste kvůli protestům riziko střetu s policií, a proto doporučuje se vyhýbat shromážděním osob.

Z Náhorního Karabachu uprchly v posledních dnech do Arménie desítky tisíc lidí před obavami z čistek v reakci na to, že ázerbájdžánské jednotky prolomily obranné pozice arménských separatistů a karabašské úřady kapitulovaly.

Náhorní Karabach je mezinárodně uznanou součástí Ázerbájdžánu, ale za podpory Jerevanu ho i s přilehlým územím ovládli tamní arménští separatisté v krvavé válce, která skončila v roce 1994. Nyní by měl zaniknout.

Ázerbajdžán tvrdí, že odchod lidí je dobrovolný. Ti, co v zemi zůstanou, mohou počítat s pomocí a zaručením bezpečnosti.

FOTO: Masivní exodus. Arménci opouštějí Náhorní Karabach

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám