Hlavní obsah

Ministerstvo ke kauze Babišova střetu zájmů: Nic se přezkoumávat nebude, není důvod

• Aktualizováno

Rozhodnutí středočeského krajského úřadu ohledně údajného střetu zájmu premiéra Andreje Babiše (ANO) ministerstvo spravedlnosti zkoumat nebude. Pro zahájení řízení nevidí důvod. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš na zasedání vlády

Článek

Přestupkové řízení s premiérem zastavil středočeský úřad na konci září.

Podnět k přezkoumání podala organizace Transparency International (TI) a také krajský úřad informoval, že na ministerstvo spravedlnosti a nejvyššímu státnímu zástupci poslal úředník, který ve věci rozhodoval, spis k posouzení. Tento krok měl podle hejtmanství „zamezit veškerým spekulacím“ ohledně toho, že úřad pod vedením hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z ANO postupoval nestranně.

„Ministerstvo spravedlnosti podnět Transparcency International posoudilo a pro zahájení přezkumného řízení jsme neshledali důvody," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Transparency International uvedla, že vyjádření, které obdržela, obsahuje pouze sdělení a neobsahuje žádnou argumentaci.

„Bohužel současné rozhodnutí nevnáší do kauzy žádné nové světlo. Naopak absence jakýchkoliv faktických argumentů nahrává pochybnostem o nezávislosti rozhodnutí," sdělil vedoucí analytik TI Milan Eibl ve vyjádření na webu organizace.

Transparency International podala podnět k přezkumu verdiktu o Babišově střetu zájmů

Domácí

Předseda vlády původně hned nadvakrát dostal od úřadu města Černošice, pod který podle bydliště spadá, pokutu 200 tisíc korun. Podle tamních právníků porušil zákon tím, že jako vrcholový politik zároveň vlastní celostátní média.

TI měla za to, že Babiš i po převedení holdingu Agrofert do svěřenského fondu nadále ovládá některá média, která pod společnost spadají. Jedná se o společnost Londa, provozující rádia Impuls či RockZone, společnost Mafra, která vydává deníky MF Dnes, Lidové Noviny, Metro a 5plus2 a jejich internetové zpravodajské servery. Součástí skupiny je také televizní stanice Óčko.

Nadřízený úřad nejprve rozhodnutí Černošic zrušil a nařídil znovu projednat a když padlo stejné rozhodnutí, řízení rovnou zastavil, a to definitivně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám