Hlavní obsah

Ministerstvo dá lidem i firmám na výsadbu stromů sto milionů

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce podpořit komunitní výsadbu stromů na veřejných prostranstvích 100 miliony korun. Příjem žádostí o dotaci začne 14. října a skončí příští rok 31. srpna.

Foto: Lukáš Vaníček

Lidé sázejí stromy u Stárkova na Broumovsku

Článek

O příspěvky ve výši až 250 tisíc korun na sazenice, potřebný materiál i následnou péči se mohou ucházet místní organizace, úřady, firmy, školy, komunity, spolky, skupiny lidí, ale i jednotlivci. Ve zprávě to uvedlo MŽP a Státní fond životního prostředí (SFŽP), který bude žádosti přijímat.

„Dotační program jsme nastartovali na podporu celonárodní iniciativy ministerstva a Nadace Partnerství ‚Sázíme budoucnost‘, jejímž cílem je vysázet do pěti let mimo les deset milionů nových stromů, za každého občana naší země jeden, a následně se o ně postarat,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Nový dotační program je podle něj postaven na dobrovolnické práci, má jednoduché schéma a žadatelům finančně pokryje veškeré náklady na materiál nezbytný k výsadbě listnatých stromů a následnou péči o ně.

Prostředky podle úřadu pomohou dobrovolníkům osadit listnatými stromy vhodná, veřejně přístupná místa měst a obcí, umístěná přímo v zástavbě a v jejím okolí.

Organizátorům sázení program pokryje celých sto procent výdajů na sazenice, substráty, hnojiva, ochranu kmene či zavlažovací vaky, ale i na zajištění odborného posudku. Do nákladů naopak nebude možné podle MŽP zahrnout lavičky či další doprovodné prvky, nepočítá se ani s úhradou prací spojených s výsadbou, jako je třeba příprava půdy či vykopání jámy.

Úřad bude požadovat, aby na podpořené projekty dohlížel odborník s odpovídajícím vzděláním, aby byl zpracován odborný posudek a zajištěn souhlas vlastníka pozemku. O vysazené stromy je pak žadatel povinen pečovat následujících deset let.

Den za obnovu lesa

Lesy České republiky pořádají Den za obnovu lesa. Vedení podniku vyzvalo veřejnost, aby lidé 19. října přišli na některou ze 14 vybraných lokalit ve všech krajích v zemi. Vysazením třeba jediné sazenice mohou podpořit obnovu krajiny postižené kůrovcovou kalamitou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Státní lesy chtějí v tento den představit veřejnosti lesy, které už dnes sázejí a v příštích letech v ještě větší míře budou sázet napříč republikou místo uhynulých porostů.

„Jedná se o unikátní událost, a to nejen v historii státního podniku. Nové lesy, které i v tento den spolu s lidmi vysadíme, budou smíšené, odolnější vůči klimatické změně a druhově pestřejší. Budou to lesy pro 22. století,“ řekla tisková mluvčí Eva Jouklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám