Hlavní obsah

Miliónové dotace pro Bublavu odstartoval poslanec Tlustý

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUBLAVA, PRAHA

Od obce Bublava, které hrozí, že bude muset vrátit desítky miliónů státních dotací na zdejší nedostavěný aquapark, dávají všichni ruce pryč. A to včetně poslance Vlastimila Tlustého (ODS). Ten přitom dotaci do státního rozpočtu protlačil.

Foto: Karel Šuster

Kühnův dětský sbor v Rudolfinu

Článek

Bublava dostala první, sedmnáctimiliónovou dotaci v roce 1999. Návrh na zařazení aquaparku do státního rozpočtu předložil tehdejší předseda rozpočtového výboru Tlustý.

"V tomto případě šlo jen o to zařadit do rozpočtu akci pro nějakou stavební firmu bez ohledu na to, že rozpočet ČR byl velmi špatný a akce nemá společenský ani jiný význam," vzpomíná bývalý poslance US a dnešní poradce ministra pro místní rozvoj Ladislav Korbel. "Akce Bublava byla od počátku chybná a předkladatel dobře věděl, co dělá," míní Korbel.

Obec asi bude muset peníze vrátit

Bývalý starosta Bublavy Bohumil Havel (nez.) připouští, že Tlustý byl mezi těmi, které iniciátoři projektu oslovili. "Zareagoval, přijel sem a řekl nám: Tak jo, zkuste to," řekl Havel. "V době, kdy tento projekt vznikal, jsme se přihlásili k ODS, možná nám to pomohlo dostat se do povědomí. Poté jsem ale už s nikým z poslanců nejednal. Jen jsem jezdil do Prahy ukazovat, jak pokračujeme. Chápu, že teď se o od toho budou politici snažit vycouvat. Kdo by chtěl být spojován s něčím, co hrozí problémem," dodal.

Bublava dostala další mnohamiliónové dotace i v následujících dvou letech. Argumentem pro pokračování podpory tohoto projektu přitom vždy bylo, aby stát nenechal rozestavěnou investici nedokončenou.

Nyní obci hrozí, že bude muset peníze vrátit. "Ano, nesplnili jsme termín, do kterého měla být stavba dokončena. Obec i lidé, kterým na Bublavě záleží by se ale měli snažit dohodnout se se státem. Pokud by totiž dotaci musela obec vrátit, stát i politici by byli sice z obliga, ale pro obec by to mělo obrovské důsledky," míní bývalý starosta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám