Hlavní obsah

MiG-21 naposledy prolétl nad Českou republikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Naposledy ve své historii se v úterý po nebi nad Českou republikou symbolicky prolétly české stíhačky MiG-21. Po dosedu na zem na přerovské vrtulníkové základně se ze strojů, které více než čtyři desítky let střežily vzdušné prostory České republiky, staly rázem muzejní kousky.

Článek

Nad přerovskou vrtulníkovou základnou piloti stíhaček naposledy předvedli formaci Diamant, třikrát přelétli nad hlavami diváků a poté dosedli na zem. Mnozí své stroje poté symbolicky "poplácali" a připili si na jejich počest šampaňským.

Podle mluvčího vrtulníkové základny Milana Kouřila již jednomístné stíhačky nikdy do vzduchu nevzlétnou. "Už nikdy nebudou moci létat. Tím, jak stíhačky dosedly, jsou z létání vyškrtnuty. Nyní budou čekat na odprodej jako muzejní kousky. Registrovali jsme již zájemce ze Severní Ameriky," řekl ČTK mluvčí přerovské vrtulníkové základny Milan Kouřil s tím, že na základně bude na prodej čekat devět strojů.

"Byl to takový rozlučkový let. Proletěli jsme se po celé republice, navštívili jsme letiště v Plzni, v Pardubicích a podívali jsme se do Náměště. Nerad jezdím poslední jízdy, ale musím říci, že se to vydařilo. Určité napětí tam bylo, bylo to plné očekávání. Na slzy asi taky dojde, ale teď ještě ne," řekl novinářům velitel čáslavské základny Jiří Verner.

MIGy hlídaly nebe přes 40 let

Podle zástupce velitele přerovské vrtulníkové základny Jiřího Sýkory bylo dnešní poslední přistání těchto stíhaček určitou tečkou v letecké éře českého stíhacího letectva. "Byl to legendární stroj nejen v ČR, ale i v tehdejším socialistickém bloku," připomněl Sýkora, který na těchto stíhačkách nalétal 1500 hodin.

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek uvedl, že na prodej stíhaček bude vypsáno výběrové řízení. "Budeme požadovat nejvyšší cenu. Je to však vojenský materiál, nemůžeme říci ani kdo je zájemcem," řekl ČTK Čírtek. Podle znalců se cena vysloužilé stíhačky pohybuje řádově v milionech korun.

Kromě soukromých zájemců obohatí tyto letouny také česká muzea. "Jedna ze stíhaček půjde do Vojenského leteckého muzea ve Kbelích, do muzeí půjdou také další dva kusy," uvedla pracovnice tiskového oddělení ministerstva obrany.

Legendární letoun MiG-21 působil ve službě Československa a následně ve službě ČR již od roku 1962. Nyní jeho úkol převzal nový nadzvukový letoun Jas-39 Gripen C, který si Česká republika pronajala od Švédska na dobu deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám