Hlavní obsah

Metnar odvolal šéfa Vojenské policie

• Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ve středu informoval členy sněmovního výboru pro obranu, že odvolal velitele Vojenské policie (VP) Pavla Kříže. Od pátku jej na pozici náčelníka nahradí Miroslav Murček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odvolaný náčelník VP Pavel Kříž

Článek

„Výbor byl svolán na základě žádosti ministra obrany. Sešli jsme se v osm hodin ráno, projednali jsme ministrův návrh na odvolání náčelníka Vojenské policie a návrh na jmenování nového náčelníka,“ napsala Novinkám bez dalších podrobností šéfka výboru Jana Černochová (ODS) v SMS zprávě.

Dodala, že Metnar důvody sdělil, ale výbor jednal v režimu důvěrné, takže další informace nemůže poskytnout. Podobně se vyjádřila i další členka výboru a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Důvody posléze osvětlil ministr Metnar. „Dlouhodobě jsem nebyl spokojen se situací uvnitř Vojenské policie,“ řekl.

Vojenská policie
Vojenská policie vznikla v roce 1991, její náčelník je podřízen přímo ministrovi. Tři velitelství jsou v Praze, Táboře a Olomouci. Příslušníci VP dohlížejí na dodržování právních předpisů v armádě, zajišťují ostrahu objektů a osob. Příslušníkem může být voják z povolání.

Šlechtová zdůraznila, že rozhodnutí je čistě v kompetenci ministra obrany. „Ze znalosti věci rozumím tomuto kroku,” dodala. „Nové jméno nebudu komentovat. V každém případě budu požadovat po novém náčelníkovi představení koncepce a struktury vojenské policie dle jeho představ,“ uzavřela.

Kříž stál v čele Vojenské policie od června 2015. Ve strukturách VP působí vystudovaný právník s hodností brigádního generála od roku 2006.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Novým náčelníkem Vojenské policie bude Miroslav Murček

Plukovník generálního štábu Murček v minulosti působil na pozici velitele Vojenské policie Olomouc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám