Hlavní obsah

Metnar by měl podle Babiše najít peníze na nákup bojových vozidel pro pěchotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda potřebuje obnovu vybavení a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) bude muset najít možnosti financování nákupu nových bojových vozidel pěchoty (BVP). Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který o záležitosti jednal v Lánech na pravidelné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Obrana chce BVP koupit za 50 miliard korun, Babiš to označil za obrovskou sumu.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Jedním z výrobců, mezi nimž obrana vybírá, je španělská odnož amerického gigantu General Dynamics s vozem Ascod.

Článek

„Já si myslím, že kdyby pan ministr Metnar našel možnost financování dodávky těchto vozidel, tak si to naše armáda zaslouží. Samozřejmě je to obrovská suma, ale já myslím, že armáda potřebuje už konečně obnovu," řekl Babiš.

V minulosti Babiš několikrát připustil, že by zakázka na nákup BVP mohla být odložena kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru.

Obrana plánuje nákup 210 nových pásových BVP, která nahradí desítky let staré stroje. Vítěz tendru měl být znám do letošního léta. Armáda vozidla potřebuje pro splnění závazku v Severoatlantické alianci, podle kterého má do roku 2026 mít k dispozici těžkou brigádu. Jejím základem by měla být právě pořizovaná vozidla.

Babiš chce zbrzdit nákup BVP za 52 miliard, vojákům se to nelíbí

Domácí

Babiš se Zemanem jednal také o aktuálních rozhodnutích vlády v energetice. Prezident podle něj uvítal rozhodnutí kabinetu snížit podporu pro solární elektrárny, o kterém bude muset ještě jednat Sněmovna. Premiér Zemana informoval také o nejnovějších krocích při plánu na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Podle premiéra Zeman přišel na jednání i s tématem nákupu amerického léku pro tři malé chlapce, kteří trpí spinální svalovou atrofií. Na pořízení léku, který stojí zhruba 50 milionů korun, se uspořádaly veřejné sbírky, nákup ale zkomplikovala nutnost odvést z ceny léku ještě DPH. Podle Babiše ministerstvo financí v úterý dojednalo se zdravotními pojišťovnami, že lék uhradí pojišťovny. Odpuštění DPH podle ministerstva nebylo možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám