Hlavní obsah

Meteorologové varují před dalšími silnými bouřkami

Aktualizováno

Meteorologové varovali před dalšími místními bouřkami, které na území celé ČR hrozí v neděli a pondělí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že je budou ojediněle provázet přívalové srážky s kroupami a nárazy větru do 90 km/h.

Foto: radar.bourky.cz

Data z radaru k 12:15

Článek

Nedělní teploty budou nadále velmi vysoké, v teplém a vlhkém vzduchu se budou na celém území ČR vytvářet místní bouřky. Bouřková aktivita bude intenzivnější zejména v odpoledních a večerních hodinách.

Pravděpodobnost silných bouřek je pro neděli vyšší v oblasti jihozápadní poloviny území, v průběhu pondělního dopoledne a odpoledne se bouřková činnost rozšíří do ostatních regionů ČR. Bouřková činnost bude slábnout od západu v průběhu noci na úterý.

V pondělí rovněž začne přes naše území postupovat od západu zvlněná studená fronta.

Nebezpečí požárů

Na jihu Moravy a na východě Vysočiny bude i v následujících dnech  přetrvávat riziko vzniku a šíření požárů, a to i kvůli tropickým teplotám nad 30 °C. „Riziko požárů pravděpodobně sníží předpokládané přeháňky a bouřky v průběhu pondělí a v noci na úterý,” doplnil ČHMÚ.

Přívalový déšť může podle ústavu ojediněle vést k zatopení níže položených míst či sklepů.

Bouře se objevují již několik dní po sobě. Ta páteční byla pozoruhodná tím, že přinesla i 15 takzvaných supercel – bouřek rotujících kolem své osy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám