Hlavní obsah

Matky závislé na nevyplacených dávkách od státu se dočkaly pomoci v kostele

Právo, Jiří Růžička, Pavel Karban

Rodinám s dětmi na Vsetínsku a Zlínsku, kterým ochromený systém výplat státních sociálních dávek v hmotné nouzi vyprázdnil peněženky a vyhlodal poslední zbytky z ledniček, pomohly v tísni sbírky mouky, chleba, vajec a dalších potravin.

Foto: ČTK

Občané nosili do Armády spásy potraviny, aby pomohli lidem, kteří nedostali včas dávky od státu.

Článek

K pomoci vyzvala v kostelích vsetínská Diakonie, za farářem v Otrokovicích zase přišly s prosbou samotné obyvatelky azylového domu pro matky s dětmi.

Šlo o spontánní reakci na prosby matek, které neměly co dát dětem k jídlu. Žádná oficiální sbírka. Farář se zmínil před věřícími v kostele o prosbách matek, lidé pak nosili jídlo a někteří i peníze.
Tomáš Bernatík z Charity Otrokovice

„Situace začala být pro mnoho rodin zcela neúnosná, skutečně neměly den ze dne na živobytí. Vsetínská Diakonie na to zareagovala výzvou k potravinové sbírce,“ informovala radní Zlínského kraje Taťána Nersesjan (ČSSD).

Bez zásob na další dny

„Lidé se ocitli bez hotovosti i bez zásob základních potravin na příští půlden, den, dva. Terénní pracovníci s těmi, kteří jsou na dávkách, pracují dlouhodobě, takže o jejich starostech věděli a rozhodli se rychle něco udělat,“ dodala místostarostka Vsetína Květoslava Othová (KDU-ČSL). „Bylo třeba pro ně zajistit úplně základní potraviny.“

„Především prostřednictvím církve a kostelů jsme se na spoluobčany obrátili s prosbou o pomoc. Naši pracovníci v terénu se setkávali se zoufalými případy, kdy se potřební cítili na dně, byli na tom psychicky špatně a třeba se i styděli otevřít prázdnou ledničku nebo skříň v kuchyni, protože je měli úplně vyjedené,“ popsal ředitel vsetínské Diakonie Dan Žárský.

„Šlo o spontánní reakci na prosby matek, které neměly co dát dětem k jídlu. Žádná oficiální sbírka. Farář se zmínil před věřícími v kostele o prosbách matek, lidé pak nosili jídlo a někteří i peníze,“ doplnil Tomáš Bernatík z Charity Otrokovice.

V rámci potravinové pomoci dárci poskytli to nejnutnější: chleba, cukr, mouku, těstoviny, luštěniny, vajíčka, tuky. „Pomohli jsme tak pěti desítkám rodin, přičemž šlo nejčastěji právě o rodiny s dětmi. Příjemci pomoci byli vděčni, nesetkali jsme se s odmítnutím,“ řekl Žárský.

„Složenky pak se zpožděním lidé naštěstí dostali ve středu. Předtím ale také nemohli platit například nájmy v městských bytech a naskočilo jim tak penále. To bude město řešit. Chceme být vstřícní, pokud dlužníci požádají o prominutí penále kvůli tomu, že neměli peníze,“ dodala Othová.

Krizový balíček i v Havířově

Tomu, kdo nedostal zatím dávku, rozdává krizový potravinový balíček také Azylový dům pro matky s dětmi Armády spásy v Havířově. Díky němu tak matky mají pro děti alespoň základní potraviny.

„Je třeba jim pomoct, protože pak hrozí i to, že by jim třeba mohli děti odebrat,“ řekla mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová. „Chléb, máslo, těstoviny, a pokud je v rodině dítě do jednoho roku, pak také Sunar,“ vyjmenovala, co maminky od Armády spásy dostávají.

„Čekáme, že další lidé přijdou s žádostí o pomoc ještě v pátek. Pak už by měly být složenky s penězi na cestě,“ sdělila ve čtvrtek odpoledne ředitelka azylového domu Blanka Wlosoková.

Ředitele havířovského Úřadu práce Radomíra Hrnka mrzí, že ne všichni potřební dávky dostali. „Dělali jsme všechno pro to, aby to bylo v pořádku. Děvčata tady seděla do osmi do večera v sobotu i neděli, a pak se stane něco, co už neovlivníme,“ povzdychl si.

Reklama

Výběr článků

Načítám