Hlavní obsah

Masarykova univerzita otevírá stipendijní program pro Bělorusy

– Brno

Masarykova univerzita otevírá stipendijní program pro studenty a vědce z Běloruska. Reaguje tak na aktuální situaci v zemi, kde se odehrávají rozsáhlé protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. ČTK to dnes oznámila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Foto: Profimedia.cz

Imatrikulace na Masarykově univerzitě v Brně.

Článek

Škola konkrétně nabízí pobytové stipendium pro 20 studentů ve výši 10.000 až 12.000 korun korun měsíčně. Perzekvovaní akademici mají možnost ucházet se o vědecký grant až do výše jednoho milionu korun ročně.

Výběr se bude řídit kvalitou uchazečů. Zájemci o stipendium z řad studentů mohou své žádosti zasílat na adresu belarus@muni.cz. Podmínky pro získání grantu pro vědce jsou zveřejněny na webu univerzity.

V Bělorusku zadrželi při protestech na padesát lidí

Evropa

„Podporu pro vyhlášení stipendijního programu jsem obratem získal od děkanů našich fakult, které jsou připraveny uvolnit prostředky ze stipendijních fondů. Věřím, že tímto krokem motivujeme i ostatní univerzity a v duchu Masarykových myšlenek pomůžeme bránit se prací," řekl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Nabídku vědeckých grantů je univerzita připravena financovat z interní grantové agentury. „Podpora je určena pro vynikající vědce ze všech oborů v oblasti přírodních a humanitních věd," doplnila prorektorka pro vědu Šárka Pospíšilová. Výzva bude otevřená od poloviny září.

Jako v 89: Litevci vytvořili obří lidský řetěz, podpořili protestující v Bělorusku

Evropa

Vedení univerzity minulý týden vyjádřilo hluboké znepokojení nad děním v Bělorusku po prezidentských volbách, které podle opozice nebyly svobodné, spravedlivé a demokratické. Univerzita apelovala na běloruské úřady, aby upustily od násilí a perzekucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám