Hlavní obsah

Maláčová střílí do tmy, reforma důchodů neprojde, tvrdí ODS

Právo, svj

Poměrně skepticky na představenou reformu reagovala pravicová opozice i někteří ekonomičtí analytici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Jana Bauera, poslance ODS a člena Komise pro spravedlivé důchody, návrh ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) sice respektuje některé závěry důchodové komise, neřeší ale příjmovou stránku důchodového účtu a nemotivuje občany k dlouhodobému spoření. Představený návrh je podle něj jen „nouzový marketing“, nikoli vážný pokus o reformu penzí.

„Ministryně Maláčová představila svůj návrh den poté, co její kolegyně a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) důchodovou reformu veřejně odpískala. Debatu o něm ministryně Maláčová nevedla ani s opozicí a návrh v paragrafovém znění nebyl ani předmětem jednání důchodové komise,“ uvedl Bauer.

Všichni důchodci dostanou základní penzi 10 tisíc, počítá návrh reformy

Ekonomika

Podle něj je tak jasné, že svůj slib zreformovat vyplácení důchodů Babišova vláda nesplní. „Aby bylo možné důchodovou reformu do voleb schválit, musel by už dnes ležet ve Sněmovně balík legislativních změn. Ty ale ministerstvo ještě ani nepředložilo do připomínkového procesu,“ dodal.

Z čeho se bude financovat

Z věcného hlediska ODS podle Bauera nicméně souhlasí s rozdělením prvního důchodového pilíře na zaručený důchod a zásluhový pilíř, protože je to v souladu s konceptem minimálního důchodu, který ob­čanští demokraté dlouhodobě prosazují. Podle ODS je nutné dobře nastavit zásluhový pilíř a jasně určit zdroje, ze kterých budou důchodové změny financovány.

Maláčová: Babiš nedokáže řešit problémy, ale ve vládě zůstaneme

Domácí

Podle KDU-ČSL je nejlepší a nejpřirozenější důchodovou reformou dobrá rodinná politika, podpora pracujících rodičů a podpora porodnosti, prohlásila včera první místopředsedkyně strany Šárka Jelínková.

„Čím více lidí bude v produktivním věku, tím snáze se vyrovnáme s výdaji na důchody, které v roce 2059 dosáhnou svého vrcholu,“ dodala. Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček označil návrh důchodové reformy za „mrtvě narozené dítě“.

Do penze později

„Finanční neudržitelnost důchodového systému lze stěží řešit zvyšováním výdajů na výplatu důchodů. Přesně o to se však snaží nový návrh důchodové reformy,“ uvedl.

Udržitelnost důchodového systému bude podle něj zapotřebí řešit zvýšením věku odchodu do důchodu, nyní je zastropován na 65 letech. „To je však extrémně nepopulární, a politici se proto bojí o této nutnosti mluvit,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám