Hlavní obsah

Logika terorismu

Novinky, Jiří Hanák

Odmítnutí Paříže následovat Washington v iráckém tažení podpořila většina Francouzů. Ostatně zbraně hromadného ničení se v Iráku nenašly a Američané nezvládají proces demokratizace a rekonstrukce Iráku. Roztržka jde až do tragikomických směšností: Američané odmítali kupovat francouzské víno a francouzské brambůrky se v amerických restauracích servírovaly jako "brambůrky svobody".

Foto: DM TO Beskydy-Valašsko
Článek

V sobotu se však stalo něco nového: iráčtí fundamentalisté unesli dva francouzské občany a hrozí, že jim setnou hlavu, pokud Paříž neodvolá zákaz nošení dívčích muslimských šátků do veřejných škol. Francie jistě nevyhoví, jinak by musela naplivat na svoji suverenitu. A je možné, že se ty unesené nějak podaří osvobodit.

Je možné i namítnout, že teprve americký zásah vypustil na iráckou scénu nejbrutálnější muslimské fundamentalisty. Stejně je ovšem možné předpokládat, že by se tak stalo i po "normální" Saddámově smrti. Horou mrtvol totiž Irák destabilizoval. Co by se ale stalo, kdyby fundamentalisté unesli českého občana a za jeho život požadovali postavení mešity v Praze? Dokázala by to česká společnost odmítnout?

Poučení na závěr: Z boje proti mezinárodnímu terorismu, dnes reprezentovaného především muslimskými ultras, se nejde ulít. Na logiku neslyší a na neutralitu už vůbec ne.

PRÁVO 30. srpna 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám