Hlavní obsah

Logika detektivky

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvýšíme-li policistům mzdy, odchodné a renty, všichni nám odejdou a budeme jim muset platit odchodné a renty. Tolik Stanislav Gross, toho času předseda vlády.

Foto: Robert Rohál (archiv)

Soňa Drábková a Robert Rohál.

Článek

Logika bezmála neprůstřelná, pokud ovšem mermomocí chceme předpokládat, že buď všem bývalým policistům včetně těch nejmladších nadosmrti vystačí odchodné a renta, anebo všichni zaměstnavatelé v Česku přednostně najímají bývalé policisty.

Ale budiž, nechme to tak, kdopak by se dnes logikou trápil. Populární politik Vlastimil Tlustý nám skrze televizi nabídl zajímavý faktor: Večerek zaplatil Kořistkovi dovolenou! Nebylo to sice v Moskvě, ale v Leningradě, nebylo to auto, ale kolo, ve skutečnosti Večerek Kořistkovi poskytl pouze slevový bonus u cestovní kanceláře. Můžeme si tedy přebrat - a to je ten jediný zajímavý faktor - zda smyslem sdělení bylo zpochybnit Kořistkovu věrohodnost, anebo kauzu rozfoukávat a tím dál mydlit schody šéfovi ODS Topolánkovi. Ten totiž jednak celý malér způsobil tím, že svého tajemníka Dalíka za Kořistkou poslal, jednak tím, že místo kloudného vysvětlení jen rozčileně pokřikuje.

Každý čtenář detektivek samozřejmě hledá řešení v tom, co se událo, než našli lady Matyldu uškrcenou v modrém salónku. Cokoli se stalo poté je nanejvýš matení stop. V naší současné politické detektivce se však co chvíli kdosi pokouší vnášet zajímavé faktory nebo vrhat světlo na samou podstatu věci jen a jen na základě toho, že ministr vnitra neuvážlivě veřejně meditoval o detektoru lži, že policisté zbrkle zatýkali, anebo že mají nepřímé důkazy a odposlechy.

To ale nemá nic společného s hledáním pravdy v kriminálním případu, to je jen ohlupování voličů, popřípadě matení stop. Pokud jde o podstatu případu, nemůže být nikomu nic jasné jen proto, že státní zástupkyně Andělová prohlásila postup policie při zatýkání Dalíka a Večerka za nezákonný, anebo že Kořistka jako jediný ze tří usedl na detektor lži.

To všechno je jen dojmologie, byť snadno zneužitelná a tedy i zneužívaná. Po zkušenostech (nejen) z tohoto případu se tedy rád vsadím, že se souběžně s tímto komentářem objeví někde radostné sdělení, že Kořistka lhal, protože státní zástupce zrušil trestní stíhání Dalíka a Večerka, a možná i to, že Kořistka mluvil pravdu, protože policejní vyšetřování pokračuje.

Dovolím si tedy zopakovat, že důležité je, co se stalo před tím, než našli lady Matyldu mrtvou - a že kdokoli se snaží vyvodit něco z událostí pozdějších, může být podezírán z matení stop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám