Hlavní obsah

Lodě na Labi nesmí pod lávku v Nymburce. Hrozí, že se zřítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pod lávkou na Labi v Nymburce zastavila v pátek Státní plavební správa provoz. Lodě se musí otáčet, jiná cesta přitom neexistuje. Lávce, která je v havarijním stavu, hrozí zřícení. Jde o stejnou konstrukci, jako byla v pražské Troji. Ta se loni zřítila do Vltavy.

BEZ KOMENTÁŘE: Lávka pro pěší v NymburceVideo: Novinky

 
Článek

Povodí Labe se snaží o zákazu plavby v Nymburce informovat na plavebních komorách, řekla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Labe v Nymburce je dopravně významná lodní cesta, náhradní cesta neexistuje. Město se rozhodlo, že lávku zbourá, ale dosud s tím nespěchalo.

Foto: PRÁVO - Radek Plavecký

Lávka pro pěší v Nymburce na archivním snímku se uzavírá.

Po Labi v Nymburce plují především osobní lodě, nákladní cestu využívají méně. „Na lávku budou umístěny zákazové znaky a dole budou žluté bóje. V tuto chvíli nic jiného udělat nemůžeme, město Nymburk nás informovalo o naprosto havarijním stavu lávky, která může kdykoli spadnout, takže jiné řešení než zastavit tam plavbu v tuto chvíli nemáme,” řekla Němcová.

Foto: PRÁVO - Radek Plavecký

Lávka pro pěší v Nymburce na archivním snímku se uzavírá.

Na lávku platí zákaz vstupu

Nymburk zakázal vstup na lávku loni v prosinci, lávka je stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, která se zřítila do Vltavy.

Foto: HZS Praha

Zásah u zřícené lávky objektivem hasičů.

Technici z Kloknerova ústavu nymburskou lávku zkoumali od května a nepotvrdili její úplnou bezpečnost, Nymburk proto uzavřel i prostranství na březích pod lávkou.

Lávku zbourají nejdříve v srpnu

Město se nyní bude snažit lávku co nejrychleji zbourat. Demolici zdržuje podle starosty Pavla Fojtíka (Změna pro Nymburk) výběrové řízení na firmu, která demolici udělá.

„Pokud vše půjde, tak by mohla být lávka zdemolována v srpnu,” řekl Fojtík. Náklady na demolici se odhadují až na sedm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám