Hlavní obsah

Litoměřice vybudují ojedinělé startovací byty

Právo, Karel Otcovský

Unikátní projekt, jehož výsledkem bude v České republice první veřejná energeticky aktivní budova, chystá vedení Litoměřic. Půjde o přestavbu bývalého vojenského objektu v areálu bývalých Jiříkových kasáren, kde vznikne více než pět desítek startovacích bytů.

Foto: Archiv

Půjde o ojedinělý projekt, jehož výsledkem bude v Česku první veřejná energeticky aktivní budova.

Článek

„Energeticky aktivní budova v praxi znamená, že vyrobí více energie z obnovitelných zdrojů, než sama spotřebuje,“ vysvětlil výjimečnost projektu starosta Ladislav Chlupáč (ODS).

V plánu je instalace fotovoltaické elektrárny jak na střeše, tak na plášti budovy. „Renovace objektu v pasivním energetickém standardu, využití dešťové vody či napojení na akumulační systém a systém elektromobility,“ jmenuje hlavní přednosti domu vedoucí organizační složky městského úřadu Smart City Litoměřice a koordinátor projektů udržitelné energetiky Jaroslav Klusák.

Vládní dotace na sociální byty jsou debakl. Jsou tak přísné, že na ně obce kašlou

Domácí

Stavební práce začnou co nevidět. Nejprve bude významná část objektu zbourána. Využity totiž mají být pouze obvodové zdi. Velké změny čekají i okolí domu, který je koncipován jako bezbariérový. Cílem je vytvořit příjemné prostředí se spoustou zeleně, vodní plochou a dětským hřištěm. Nové startovací byty mají být zájemcům k dispozici již v roce 2021.

„Vedení města tak reaguje na přání veřejnosti, která dlouhodobě upozorňuje v anketách a veřejných diskusích na to, že chybějí takzvané startovací byty pro mladé rodiny. Zároveň věří, že tímto krokem zvýší atraktivitu Litoměřic a zájem mladé generace zůstat ve městě,“ uvedla mluvčí zdejší radnice Eva Břeňová.

Komu radnice byty přidělí a za jakých podmínek, bude podle ní záležet na rozhodnutí zastupitelů.

Projekt bude stát 150 milionů

Projekt je vyčíslen na 150 milionů korun. Město získalo na realizaci 50 milionů korun z výzvy Ekoinovace v rámci Národního programu životního prostředí, který vyhlásilo ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR. Zbytek pokryje úvěrem od ČSOB.

Dávky na bydlení se zvýší, rozhodl kabinet

Domácí

K úvěru s nízkou úrokovou sazbou přistoupilo, přestože na městském účtu zůstává volných více než 100 milionů korun, jejichž existenci však vedení radnice vnímá jako důležitou rezervu.

„Doba návratnosti vložených prostředků při maximální obsazenosti bytů dosáhne 19 až 28 let v závislosti na tom, zda město pronajme všechny byty či část bytového fondu po ukončení udržitelnosti projektu odprodá,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám