Hlavní obsah

Lidovci zatím náhradu za Hladíka nehledají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovci respektují, že premiér Petr Fiala (ODS) stále váhá, zda navrhne místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka na ministra životního prostředí, ale nového kandidáta zatím hledat nebudou. Fiala v neděli řekl, že požádá předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku, aby funkci vykonával do konce roku, pak by mohl Hladíka navrhnout.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík

Článek

Místopředseda lidovců Tom Philipp v pátek řekl Právu, že sice nechápe, na co premiér čeká, ale že to na rozhodnutí lidovců nic nemění. „Nemáme žádného jiného kandidáta. Žádného jsme nehledali, natož abychom o něm hlasovali,“ poznamenal Phillipp.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že Hladík má stále jeho plnou důvěru „Vyjádření pana premiéra respektuji a stejně jako on počítám s tím, že ke jmenování Petra Hladíka dojde v řádu několika týdnů,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Podle informací Práva ale předsednictvo lidovců není v otázce Hladíka jednotné.

Samotný Hladík nevidí důvod, proč by neměl být jmenován. „Pan prezident ve středu na schůzce s panem předsedou Jurečkou uvedl, že je připraven mě jmenovat ministrem životního prostředí a že samotné jmenování bude možné v nejbližší době,“ řekl Právu Hladík.

Fiala: Musím mít jistotu

Jeho nominaci na ministerstvo komplikuje stín korupční kauzy ohledně přidělování městských bytů v Brně. V říjnu policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři a vzala mu mobil a počítač.

Fiala po čtvrtečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že si stále není jist, zda se nebude Hladík místo vedení ministerstva muset věnovat vysvětlování kauzy. „Musím mít vnitřní jistotu, že překládám prezidentu republiky takový návrh, který je v souladu s mým vědomím a svědomím,“ řekl Fiala.

Fiala si ještě není se jmenováním Hladíka ministrem jistý. Chci čas, řekl Zemanovi

Domácí

Hladík řekl, že vyjádření premiéra respektuje. „Stejně jako on počítám s tím, že ke jmenování by mělo dojít v řádu několika týdnů. Vnímám podporu jak předsednictva KDU-ČSL, tak širšího vedení strany, čehož si vážím,“ uvedl.

Fiala v neděli v České televizi (ČT) v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že požádá Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven Hladíka navrhnout do funkce.

„Chci navrhnout kandidáta, který se bude moci plně věnovat řízení tohoto důležitého resortu, a ne vysvětlování nejasností,“ řekl Fiala v České televizi.

„Rozhodnutí pana premiéra respektuji. Zejména kvůli probíhajícímu předsednictví ČR Radě EU je třeba zachovat kontinuitu,“ citovala Jurečkovo vyjádření ČT. České předsednictví pokračuje do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám