Hlavní obsah

Lidovci chtějí levné obecní byty i skokový nárůst platů učitelů

Právo, Oldřich Danda

Lidovci v úterý představili program a tradičně se zaměřují hlavně na rodinu a také na vzdělávání. Jedním z hlavních bodů, které by chtěli prosadit, je finanční pomoc obcím při budování dostupného bydlení. Plánují také skokové zvýšení platů učitelů, které by měly dosáhnout 130 procent průměrné mzdy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva první místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka, šéf strany Pavel Bělobrádek, místopředseda Ondřej Benešík a místopředseda a ministr kultury Daniel Herman

Článek

„Státní fond rozvoje bydlení dostane peníze na vypsání programu pro obce a města, aby mohly budovat dostupné bydlení pro mladé rodiny a seniory s regulovaným nájemným,“ uvedl k dostupnému bydlení místopředseda strany Jan Bartošek.

Podle něj by bylo potřeba zbudovat přes 30 tisíc obecních bytů, jeden zhruba za 1,5 miliónu korun. Fond by tedy podle Bartoška musel postupně obcím bezúročně půjčit okolo 45 miliard korun.

Pro rodiny s dětmi by chtěli lidovci také zařídit i zvýhodněné hypotéky. „Podpoříme zajištění vlastního bydlení zvýhodněnými hypotékami s příspěvkem na úhradu části úroků za každé vyživované dítě,“ stojí v lidoveckém programu.

Chtějí zvýšit platy učitelům

Bartošek dále naznačil, že lidovci chtějí pokračovat i ve zvyšování slev na dani pro poplatníka i za děti a také uvolnit daňový strop 60 300 korun při vracení daně.

Stejně jako hnutí STAN, se kterým chtěli lidovci původně kandidovat v koalici, volá KDU-ČSL po skokovém zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy. Podle Bělobrádka by se během příštího volebního období, tedy za čtyři roky, měla učitelská průměrná mzda přehoupnout přes 40 tisíc korun.

„Stále platí, že v centru naší pozornosti je rodina a pracující rodiče,“ uvedl k plánům strany šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Doplnil, že do kampaně chtějí lidovci investovat 33 miliónů korun. „Ale hlásí se nám další sponzoři,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám