Hlavní obsah

Lidé si nejvíc stěžují na necitlivé jednání lékařů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před časem ministryně zdravotnictví Marie Emmerová vyzvala pacienty, aby jí psali své poznatky ze zdravotnictví. Už dostala 544 dopisů. Z nich bylo 132 stížností, nejvíce na necitlivé jednání a zacházení ze strany zdravotníků, a také na léčebné postupy.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Stížnosti řeší sama ministryně a z jejího rozhodnutí i příslušné odbory ministerstva," řekl Právu v pátek Václav Šebor z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Informoval, že někteří pisatelé žádali pomoc při řešení svého zdravotního stavu, jiní psali o zkušenostech s českým zdravotnictvím a několik se i vyjádřilo k aktuálnímu dění, např. k problémům s poskytováním dokumentace pacientů pozůstalým.

V některých dopisech jsou odkazy na nedostatky hospodaření nemocnic nebo špatné využití nákladné zdravotnické techniky, která se v nemocnicích využívá jen na jednu směnu, ač by měla být využita minimálně na dvě směny. Část dopisů navrhuje i řešení některých problémů.

"Většinou z korespondence vyplynulo, že až na výjimky si lidé nepřejí zvyšování spoluúčasti pacienta. Připlácet by si byli ochotni jen na stravu při pobytu v nemocnici," řekl Šebor. Podle něj lidem se zdají některé ceny léků zbytečně vysoké.

Nová léková vyhláška

Novou lékovou vyhlášku podepsala ministryně tento týden a bude platit od ledna příštího roku. K nemocným se tak nově dostanou např. inzulíny ve speciálních aplikátorech pro zrakově postižené, léky pro lidi s vrozenými metabolickými onemocněními a také pacienti s poruchou krvetvorby a rakovinou štítné žlázy se mohou těšit na nové léky.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví ze zdravotního pojištění budou rovněž hrazeny léky pro prevenci onemocnění srdce a cév, snižování hladiny cholesterolu v krvi a další. "Od ledna nenastanou změny v úhradě léčiv, které by dramaticky zvýšily spoluúčast pacientů," řekl Šebor. 

Podle některých údajů Práva od nezávislých odborníků ve vyhlášce došlo ke snížení některých úhrad od pojišťovny, ale jen v případech, kdy je v dané skupině léků alespoň jeden, který je hrazen plně. Přesto u některých léků, jako jsou antidepresiva, by mohl pacient zaplatit o něco víc než dosud. Zatím však ani pojišťovny nemají vyhlášku k dispozici, a nelze tedy přesně říct, které léky to budou.

Reklama

Výběr článků

Načítám