Hlavní obsah

Lidé sdílí SMS jízdenky, na jednu se jich sveze více

Právo, cie

V některých městech republiky se rozmáhá mobilní aplikace, díky níž můžou pasažéři MHD sdílet SMS jízdenky. Takže na jediný lístek, který jeden z nich poctivě koupí prostřednictvím svého chytrého mobilního aparátu a vyvěsí na internetové stránky, se svezou i ostatní cestující, aniž by zaplatili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Jedna taková informace o zaplaceném jízdném se objevila v pondělí ve 14:36 na webové stránce farebandit.net: DP hl.m.Prahy, a.s., Jizdenka prestupni 24,-Kc, Platnost od: 9.9.13 14:35 do: 9.9.13 15:05. Pouze v pasmu P. mRYZ93FSQ / 913286.

Pražský dopravní podnik (DP) o tomto počínání ví. „Neevidujeme přesně, kdy došlo naposledy k takovémuto sdílení jízdenky, nicméně faktem je, že k takovému jednání průběžně dochází. Nejedná se však o masový jev, ale z hlediska počtu cestujících dochází k ojedinělým případům,“ reagovala na dotaz Práva Aneta Řehková z tiskového oddělení společnosti.

DPP: Víme, jak podvodům zabránit

Podle ní existují velmi účinné metody, jak se proti sdílení jízdenek bránit. Konkrétní však být nechtěla.

„Zveřejňování způsobu systému kontroly SMS jízdenek a zjišťování neplatnosti z důvodu sdílení nebo přeposlání není v zájmu přepravní kontroly ani DP. V této věci lze uvést, že se zavádí účinný způsob, jak se vůči podvodům ze strany uživatelů aplikace Fare Bandit bude postupovat,“ konstatovala.

Podle serveru Aktuálně.cz autor aplikace, kterou si zájemce může nahrát do svého chytrého mobilu, Petr Pechoušek znepokojen není.

„Snažil jsem se informovat, zdali tato data, která se objevují v aplikaci, nejsou protizákonná. Bylo mi řečeno, že ne. Že se jedná o sdílení informací,“ uvedl.

Jde maximálně o přestupek

Pasažéři se sdílenými jízdenkami zůstávají při kontrole v klidu a nepouštějí se do zběsilého slalomu mezi ostatními, kdykoli narazí na revizora. Ti sice mají možnost zaslat kontrolní SMS a ověřit zprávu z mobilu kontrolovaného, ale údajně tak většinou nečiní.

Podle známého pražského právníka Jaroslava Ortmana sdílení jízdenek není trestným činem. „Majetková a trestná činnost to podle mě nebude v žádném případě, škoda není pět tisíc korun,“ řekl Právu. Může jít maximálně o přestupek zneužití osobních údajů, za což uživateli hrozí maximálně finanční postih.

„Ale to je postavené na hlavu,“ krčí rameny. Ten, který svou SMS jízdenku pošle na internet, musí automaticky počítat s tím, že se ostatní k jeho údajům dostanou.

Uživatelů aplikace jsou tisíce

DP upozorňuje, že revizor sdílenou jízdenku pozná a neuzná. Tvrdí, že cestující se tímto jednáním dopouštějí přestupku proti majetku. „Ten, kdo umožňuje sdílení, se dopouští napomáhání a využívající osoba pak přímo citovaného přestupku. Je nutné konstatovat, že se vzhledem k minimální vzniklé škodě takové jednání nepostihuje,“ vysvětlila Řehková. Pokud by však skutek někdo několikrát opakoval, byl by postih možný.

„Provozovatelé uvedené aplikace se tímto pohybují na hraně zákona,“ varovala.

Nejaktivnější jsou v přeposílání jízdenek cestující v Praze, sdílení ale funguje i v Ústí nad Labem, Ostravě nebo v Plzni. Podle Pechouška je aktivních uživatelů, kteří mají nainstalovánu aplikaci ve svém mobilním telefonu se systémem Android, momentálně něco kolem 14 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám