Hlavní obsah

Letní Flora lákala do Olomouce

Olomouc

Tisíce milovníků krásy květin přilákal do Olomouce letní mezinárodní veletrh Flora, který v neděli skončil na tamním výstavišti. Jeho organizátoři chtěli připomenout zejména léčivou moc přírody, čemuž napovídal i podtitul veletrhu Souznění s přírodou.

Olomoucké výstaviště patřilo milovníkům květin a dalších rostlin. Video: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„V dnešní uspěchané době chceme návštěvníkům ukázat, co dobrého příroda lidem nabízí a jaký blahodárný vliv na ně může mít,“ uvedla ještě před zahájením čtyřdenního veletrhu Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva Výstaviště Flora, které akci pořádá.

Návštěvníky zaujala zejména ústřední expozice v pavilonu A inspirovaná visutými zahradami legendární královny Semiramis. Její součástí byly i tekoucí proudy vody, kaskádovité záhony plné květin a tisíce léčivých rostlin.

„Chtěli jsme návštěvníkům nabídnout příležitost alespoň na chvíli se díky záplavě vůní, barev a zvuku tekoucí vody zastavit a zapomenout na každodenní shon,“ podotkla Fuglíčková.

„Jezdím na květinové výstavy do Olomouce již dlouho, ale letošní hlavní expozice Flory mě fakt ohromila,“ svěřila se Právu třiašedesátiletá Jana z Litovle.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Pavilon E olomouckého výstaviště patřil expozici Českého zahrádkářského svazu.

Vlastní expozici pojmenovanou Zdraví z přírody nachystal pro návštěvníky v pavilonu E Český zahrádkářský svaz (ČZS). Hlavní roli v ní hrály bylinky a koření. Členové ČZS se s návštěvníky také podělili o své zkušenosti v pěstitelské poradně a odhalili jim i méně známé možnosti, jak může příroda prospět jejich zdraví.

V pavilonu H našli příchozí populárně-naučnou expozici Výzkumná laboratoř rostlin, kde byly prezentovány moderní trendy v pěstování rostlin i praktické ukázky jejich zpracování. Množství lidí na výstavišti zaujaly mj. floristické show předních českých floristů, příznivci výtvarného umění tu pak mířili do Oranžerie na výstavu Unie výtvarných umělců Olomoucka Příroda v malbě, malba v přírodě doprovázenou květinovou výzdobou.

Ve venkovním areálu výstaviště a také v části pavilonu G se uskutečnily tradiční letní zahradnické trhy. V kurzu byly nejen nejrůznější zahrádkářské pomůcky, rostliny či semena, ale i hobby potřeby.

„Kromě mrazuvzdorné kiwi, kanadské borůvky, levandule, cibulí lilií a motyčky jsem si koupila i košík. Chystám se na houby a ten starý již dosloužil,“ řekla Právu padesátiletá Anežka z Olomouce.

Olomoucké výstaviště obsadili o víkendu i fanoušci modelářství.Video: Miloslav Hradil, Právo

O víkendu však patřilo olomoucké výstaviště nejen milovníkům květin a dalších rostlin. Zamířili sem rovněž fanoušci modelářství i ti, co si prostě jen rádi hrají. Lákala je sem tradiční výstava modelů a sběratelských exponátů For Model, jedna z největších svého druhu v Česku.

Příchozí mohli obdivovat nejrůznější historické i moderní modely, mezi nimiž nechyběl ani tank. Mnohé zaujal například modelový železniční uzel, na němž jezdily dálkově ovládané vláčky. Množství lidí zavítalo i k jezírku ve Smetanových sadech, kde mohli spatřit ukázky modelů lodí.

„Stavění dálkově ovládaných modelů aut se věnuji už řadu let a tuto akci vnímám vždy jako skvělou příležitost představit to, co tvořím, lidem,“ řekl Právu jeden z modelářů, kteří na postaveném polygonu představovali na výstavišti v činnosti modely nejrůznějších bagrů, nakladačů a nákladních aut.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Fanoušci modelářství mohli na olomouckém výstavišti spatřit v činnosti mj. i nejrůznější bagry a nakladače.

Mezi největší lákadla pak patřila zahradní modelová železnice s vláčkem taženým parní lokomotivou, který vozil hlavně děti.

„Syna ten vláček uchvátil. Musel jsem se s ním k němu třikrát vracet,“ sdělil Právu dvaatřicetiletý Michal z Prostějova.

Reklama

Výběr článků

Načítám