Hlavní obsah

Letáky varují zájemce o koupi bytů po H-Systemu

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na domech po H-Systemu v Horoměřicích visí letáky určené zájemcům o případnou koupi bytů z konkurzní podstaty této společnosti, v nichž bydlí její klienti. Varují případné kupce před dodatečnými náklady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jedny z domů v Horoměřicích, které si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí

Článek

Rozvěsili je členové Stavebního bytového družstva (SBD) Svatopluk, které sdružuje asi 620 lidí. SBD v textu uvádí, že na vlastní náklady budovalo silnice, chodníky, veřejné osvětlení.

„Upozorňujeme zájemce o koupi v této lokalitě, že sítě i komunikace budou předmětem pronájmu,“ stojí na letáku. Kdo si koupí například šedesátimetrový byt po H-Systemu, měl by za pronájem technického vybavení ulic platit měsíčně 6000 korun, stokorunu za každý metr čtvereční bytu.

Jiný leták na domě ukazuje stav jednopodlažního domu, než ho současní obyvatelé začali svépomocí dostavovat a zvelebovat. Říká, že se tak dělo v dobré víře.

Byty po zkrachovalém H-Systemu jdou do prodeje

Domácí

V neděli na místě panoval klid a zvláštní ticho. Jen občas se některý z obyvatel objevil na zahrádce či na procházce. Lidé mají čas na rozhodnutí i koupi do 20. ledna.

„Když člověku táhne na šedesát, má něco za sebou a už něco do toho baráku dal, má se na stará kolena ještě zadlužit? Rád bych tu situaci pro jednou vyřešil, ale čekal jsem nižší cenu a doufám, že se ji nikdo nepokusí vyšroubovat nahoru,“ uvedl na dotaz Práva muž se psem. „My jsme tu jen v nájmu, musí se rozhodnout majitel. Je ale slušný, a tak doufáme, že jeho rozhodnutí naše bydlení zde neovlivní,“ uvedl jiný.

Pořád se někdo snaží vydělat

Další mají jasno. „Jsme připraveni to odkoupit, prostě tu bydlíme dvacet let v provizoriu,“ řekla jiná z klientek H-Systemu České televizi. Potvrdila tím slova předsedy Svatopluku Martina Junka, podle něhož část místních patrně zájem o odkup projeví.

Kolik obyvatel ze šedesáti nabízených nemovitostí to bude, se zatím nedá říct. „Scházejí se tu občas a probírají situaci, aby vedli společný postup. Teď myslím ještě k žádnému závěru nedospěli,“ řekl Právu hospodský místní restaurace U Wočka.

„Furt se na nich snaží někdo vydělávat, ačkoli jen chtěli získat dostupné bydlení. Chápu, že se jim to nelíbí,“ podotkl jeden ze štamgastů. „Musíme celou situaci probrat také v širší rodině. Sejdeme se na Vánoce, ale bydlení chceme udržet, zvykli jsme si tu,“ dodal další z obyvatel.

Mezi nemovitostmi jsou rozdíly. Jde buď o těsně u sebe postavené jednopodlažní domky v úzkých uličkách, nebo o vícepodlažní domy s jednotlivými byty. Ne všechny ulice mají zámkovou dlažbu, některé z nich jsou nadále spíše polními cestami. Naproti H-Systemu přes hlavní ulici roste nový velký developerský projekt bytových domů.

První vlna prodeje bytů z H-Systemu: Metr čtvereční až za 55 000

Krimi

Podle informací Práva se cena za některé byty 2+1 s malou zahrádkou pohybuje kolem tří milionů korun. Cenu sděluje správkyně konkurzní podstaty Iva Fialová Ištvánková, která nemovitosti inzeruje na webu sreality.cz, zájemcům na dotaz. Byty, které mají jeden pokoj navíc i větší zahradu, se mají prodávat zhruba za 4,5 milionu korun.

Pro současné obyvatele se podle dostupných informací nabízí sleva 600 tisíc až 1,2 milionu korun, pokud ovšem někdo nenabídne více. Jeden z konkurzních správců advokát Josef Monsport si myslí, že ceny jsou slušné a zájem o koupi podle něj za daných podmínek projevili i někteří z dosavadních odpůrců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám