Hlavní obsah

Letáky proti dětské prostituci rozdával i hejtman

Právo, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CÍNOVEC

Na hraničních přechodech se Saskem je distribuován leták, který zcela poprvé a otevřeně upozorňuje zahraniční turisty na trestnost zneužívání dětí k prostituci v cestovním ruchu. V úterý ho německým turistům předávál sám hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Foto: Lenka Žáčková

Vánoční turné Pavlíny Senič 2014

Článek

 Papírovou kartičku s německým textem varujícím, že dětská prostituce je nelegální a že děti jsou k ní nucené proti své vůli, dostane do ruky od příslušníků cizinecké policie každý Němec osamoceně přejíždějící v páteční a sobotní podvečery hranice ze Saska do České republiky. Akce se koná u příležitosti spuštění Osvětové kampaně na podporu image České republiky v sousedním Německu.

"Smyslem kampaně je dlouhodobě upozorňovat turisty přijíždějící do České republiky z Německa v nočních a večerních hodinách, že ČR je turistická destinace pro kulturní, sportovní a poznávací dovolenou," řekl Právu ředitel státní agentury CzechTourism David Gladiš. "Druhá strana letáku proto představuje známé turistické cíle v ČR. Stále je zde ale malé procento těch, kteří k nám jezdí za sexuální turistikou. Proto jsme se rozhodli udělat kampaň, abychom těmto tzv. turistům jasně řekli, že je u nás nechceme," vysvětlil.

Připravují etický kodex

V první vlně vytiskla agentura CzechTourism 100 tisíc letáků za 60 000 Kč. "Chceme, aby akce probíhala minimálně několik měsíců, proto jsme připraveni dle potřeby dotisknout další letáky," dodal Gladiš. Agentura také oslovila všechny hotely v příhraničních oblastech a cestovní kanceláře, aby se připojily. Odezva podle Gladiše ovšem nebyla zatím příliš velká. Připravuje se též etický kodex.

"Dnešek chápu jako začátek jedné z dalších akcí, které mají rozhodně svůj význam, i kdyby byly účinné jen v 10 %. Situace v pohraničí mne nenechává chladným. Kromě represivních složek a preventivních opatřeních jako je tato chci ještě apelovat na zákonodárce, aby konečně přijali zákon o prostituci, který zde stále chybí. Protože prostituce tu existuje a vždy existovat bude a měla by být tudíž pod dohledem," uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám