Hlavní obsah

Léta brala nízký důchod, stát jí doplatí 1,3 milionu

Pouhých 6500 korun měsíčně, tedy o 10 tisíc korun méně, než na kolik měla nárok, pobírala nedopatřením coby invalidní důchod dlouhá léta mladá žena z jižní Moravy.

Foto: Profimedia.cz

Budova České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Článek

Byl jí přiznán kvůli roztroušené skleróze, která ji ve 24 letech postihla natolik, že nezvládala chodit do práce ani na zkrácený úvazek. Omylem dostala jen klasický důchod, i když měla plné právo na mimořádný důchod. Teď jí stát navíc doplatí přes milion korun.

Jde o jeden z největších nedoplatků za špatně vypočítaný důchod v Česku. Chyba byla odhalena až po dlouhých jedenácti letech, když se obrátila s žádostí o pomoc na ombudsmana s tím, že nevychází, a částka, kterou dostává, je podivně nízká.

Veřejný ochránce práv na nedopatření upozornil Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), jež pochybení přiznala.

Nebát se zeptat

V první řadě jí zvýšila důchod a zároveň za ta dlouhá léta, kdy doslova živořila, jí doplatila neuhrazenou část důchodu. Celkem šlo o více než 1,3 milionu korun.

„Tento případ zveřejňujeme proto, abychom lidi v podobné situaci upozornili, že se jim vyplatí být aktivní. Musí si veškeré podklady a dokumenty kontrolovat, a pokud mají jakoukoli pochybnost, nesmí se bát se prostě ozvat,“ vysvětlila Právu mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

Vysvětlila, že zákon chrání i ty, kteří onemocní ve velmi mladém věku, a nejsou proto schopni studovat nebo nastoupit do zaměstnání.

To je případ mladé ženy z jižní Moravy. Na mimořádný důchod mají nárok ti, kteří jsou uznáni invalidními do 28 let věku a v období od 18 let do vzniku invalidity si z důvodu své nemoci nehradili sociální pojištění.

Už roky živoří zbytečně

„Chyby se samozřejmě mohou stát a je jen dobře, když je úřad co nejrychleji napraví. Jde ale o to, aby lidé věděli, že si mají zkontrolovat rozhodnutí o důchodu a jeho přílohu a v případě pochybností se mají obrátit na ČSSZ. Často se nápravy dosáhne právě díky aktivnímu přístupu poškozeného a jeho blízkých,“ vysvětlila mluvčí.

Zdaleka nejde o první případ, kdy ombudsman odhalil špatně vypočítaný důchod a za poškozeného občana dosáhl nápravy.

Chyby při vypočítávání invalidních důchodů se obvykle stávají při různých psychických onemocněních.

Posudkoví lékaři často v minulosti špatně určovali termín vzniku invalidity, výsledkem čehož byl nízký důchod. Mnozí jej pak brali léta.

Křeček v minulosti opakovaně upozorňoval na to, že posudkoví lékaři musí vždy důkladně pracovat se zdravotní dokumentací pacienta a sledovat v ní i staré záznamy, z nichž lze vyčíst počátek potíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám