Hlavní obsah

Legendární Slovenská strela je výjimečná nejen svým designem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární Slovenská strela vyrazila v týdnu z Kopřivnice do Vsetína na mnohem kratší trasu, než na kterou byla před druhou světovou válkou zvyklá při jízdách mezi Bratislavou a Prahou. Unikátní motorový vlak si mohli v pátek prohlédnout Vsetíňané při otevírání nového dopravního terminálu.

Slovenská strelaVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Historická Slovenská strela brázdila železnici v letech 1936 až 1939, a to na trase mezi Bratislavou a Prahou. Mohla dosahovat rychlosti až 130 km/h a trasu ze Slovenska do Prahy urazila za 4:19 hodin.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenská strela

Na svoji dobu byla  výjimečná nejen svou konstrukcí, ale i vzhledem a cestovním komfortem. Vedoucím vývoje byl šéfkonstruktér závodu Tatra Kopřivnice Hans Ledwinka. O unikátní patentovaný elektromechanický přenos pohonu se zasloužil vsetínský rodák a vynálezce Josef Sousedík. Elektrický pohon se díky němu při dosažení rychlosti 82 km/h automaticky přepíná na mechanický.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kuchyňka Slovenské strely.

Svou první oficiální jízdu mezi Bratislavou a Prahou uskutečnila 13. července 1936, se zastávkou v Brně. Vůz má kapacitu 72 míst, jeho vnitřek je přepychově zařízen v tehdejší 2. vozové třídě a je rozdělen na dva prostorné oddíly, kuřácký a nekuřácký.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenská strela

Pro Československé státní dráhy kopřivnická Tatra vyrobila dva tyto motorové vlaky. První z nich sloužil do roku 1953 a o sedm let později byl sešrotován. Druhý, který po druhé světové válce sloužil k vládním cestám na Norimberský proces, skončil po vyřazení v roce 1960 v Technickém muzeu Tatry.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenská strela

Nyní je nedávno renovovaný unikátní motorový vlak součástí sbírek železničního depozitáře Tatry v Kopřivnici v Moravskoslezském kraji a stal se movitou kulturní památkou.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenská strela

Slovenská strela představovala světovou špičku jak po stránce designu, tak technického zpracování.

Brána Valašska má nový dopravní terminál, Vsetín se dočkal moderního nádraží

Ekonomika

Výběr článků

Načítám