Hlavní obsah

Kvůli hlučným partám odstraní v Obrnicích lavičky

Právo, Aleš Pelikán

O likvidaci laviček v sídlišti Nová výstavba rozhodli zastupitelé Obrnic na Mostecku, které patří k sociálně vyloučeným lokalitám. Právě na lavičkách se scházela mládež a dlouho do noci hlučela. Místo laviček na sídlišti vzniknou herní prvky. Obec má obavy ze sílícího přílivu sociálně slabých, vrátila se i k záměru, že založí vlastní policii.

Foto: Mapy.cz

Obecní úřad v Obrnicích

Článek

Na nákup herních prvků zastupitelé vyčlenili z rozpočtu 300 tisíc. Lavičky obec odstraní svépomocí.

„Obojí spolu souvisí a je reakcí na stížnosti obyvatel sídliště. Opakovaně upozorňují na nevhodné chování a hluk, který způsobují skupinky mladých Romů okupujících lavičky pod panelovými domy. Halasí dlouho do noci. Jednomyslně jsme se se zastupiteli usnesli, že lavičky odstraníme. Zkusíme zároveň mládež smysluplně zabavit, nakoupíme proto tři kovové venkovní herní prvky,“ uvedla obrnická starostka Drahomíra Miklošová (ODS).

Připomněla, že zastupitelé z obavy ze sílícího přílivu sociálně slabých rodin z různých lokalit České republiky do panelových domů v sídlišti Nová výstavba a kvůli návratu místních romských rodin z pobytu ve Velké Británii přistoupili ke změně režimu dohledu mosteckých ­stráž­níků nad pořádkem v obci.

Ten garantuje smlouva už před časem uzavřená s vedením Městské policie Most. V červenci a srpnu nebudou hlídkovat v ulicích ve dne jako doposud, ale večer od 20 hodin až do půlnoci.

Chtějí vlastní policii

Obrnice, kde žije asi 2300 obyvatel, patří s více než čtyřiceti procenty obyvatel romského etnika mezi sociálně vyloučené lokality. Kromě problémů v soužití Čechů s Romy se obec potýká také s vysokou mírou nezaměstnanosti, práci nemá více než 20 procent ekonomicky aktivních obyvatel.

Obec se v zájmu zachování pořádku a ochrany bezpečnosti občanů vrátila i k záměru založit vlastní policii.

Ve snaze zabránit spekulantům v nákupu bytů a jejich následnému pronájmu nepřizpůsobivým občanům obec přistoupila už dříve také k demolici čtyř neobývaných a zdevastovaných panelových domů. Za integraci Romů do většinové společnosti obec získala v minulosti ocenění Rady Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám