Hlavní obsah

Kraje zjišťují, kolik uprchlíků bude nutné přestěhovat z hotelů a penzionů

Pro část ukrajinských uprchlíků ubytovaných v hotelích a penzionech budou muset kraje najít před začátkem letní turistické sezony nové útočiště. Do prázdnin skončí v jednotlivých regionech smlouvy na ubytování pro stovky lidí, v Libereckém kraji by se ale stěhování mohlo týkat i více než 1500 běženců, vyplývá ze zjištění zpravodajů ČTK.

Foto: Novinky

Asistenční centrum pro Ukrajince v pražských Vysočanech

Článek

Kraje se na nutnost přestěhování uprchlíků připravují, zjišťují počty končících smluv a vytipovávají náhradní ubytovací kapacity.

Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny (KACPU) v Ústeckém kraji hledalo nové ubytování zatím jen několika uprchlíkům. Začátkem května se ale budou stěhovat běženci ze tří zařízení, která mají s poskytováním ubytování skončit, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. „My jim hned najdeme nové ubytování,“ ujistil.

Stěhování uprchlíků kvůli plánované turistické sezoně bylo zatím ojedinělé i ve středních Čechách. Běžencům se vždy podařilo neprodleně zajistit ubytování nové, uvedl mluvčí středočeského hejtmanství David Šíma. Kraj má rozjednáno více než 200 smluv s komerčními ubytovateli, uzavřeny jsou jich zatím desítky. Hejtmanství si při uzavírání smluv ověřuje délku pobytu, nabídka ubytování by měla být alespoň 90 dní.

Praha sníží nájemné lidem, kteří v městských bytech ubytovali uprchlíky

Domácí

Zhruba na 330 odhaduje počet ukrajinských uprchlíků ubytovaných v hotelech a penzionech Královéhradecký kraj. „Ti budou na konci května nuceni z důvodu začátku sezony uvolnit hotelové prostory. Pokud se situace nezmění, jsme schopni za stávajících podmínek těmto osobám zajistit ubytování prostřednictvím KACPU,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Plzeňský kraj odhaduje, že ukrajinských uprchlíků ubytovaných v hotelích a penzionech je v regionu okolo 300. „Smlouvy máme do konce května a pak se to bude odvíjet od turistické sezony, protože majitelé ubytovacích kapacit nevědí, jak se budou chovat turisté a jaká bude letošní sezona,“ řekla mluvčí kraje Eva Mertlová. Pokud by soukromí majitelé smlouvy neprodloužili, zajistí jim kraj jiné ubytování přes krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

Obce a kraje mohou žádat o dotace na bydlení pro uprchlíky

Domácí

Ve složitější situaci je Liberecký kraj, který je po Praze regionem s druhým nejvyšším počtem ubytovaných uprchlíků v přepočtu na obyvatele. Nejvíc jich je v rekreačních oblastech Jizerských hor, západních Krkonoš, ale také v Českém ráji a u Máchova jezera. „Podle předběžných informací by mělo na konci června v kraji skončit ubytování zhruba 1550 lidem,“ řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Kolik uprchlíků se bude muset přestěhovat, není podle ředitele krajských hasičů Jana Hadrbolce ještě jisté. V kraji je podle něj zhruba 1500 využitelných volných lůžek.

Nabídku volných lůžek a jejich předpokládaný počet v turistické sezoně mapují hasiči na Vysočině. „Na základě tohoto sběru si pak bude možné udělat prvotní základní představu,“ sdělil ČTK koordinátor Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině na Vysočině Jaroslav Nulíček. Centrum dosud odbavilo 9463 lidí, ubytování potřebovalo zajistit 655 z nich.

Lidé mohou žádat o příspěvek za ubytování uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

V Jihomoravském kraji uprchlíci z Ukrajiny obsadili kolem 3200 lůžek v hotelích a penzionech, dalších více než 600 lůžek je volných. „Ve 26 hotelech a penzionech končí 30. dubna smlouva, což se týká 605 lůžek,“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. Podle ní se daří pracovníkům krizového oddělení krajského úřadu nasmlouvat další ubytování v hotelích, penzionech nebo středoškolských internátech. „Ale kraj bude upřednostňovat ubytování do rodin,“ dodala Knotková.

V hotelech a penzionech v Moravskoslezském kraji bylo v tomto týdnu ubytováno 2176 Ukrajinců. Podle mluvčí hejtmanství Nikoly Birklenové se zatím počítá se stěhováním téměř 400 lidí. „Nemáme ovšem ještě informace od všech hoteliérů, kolik obsazených kapacit budou potřebovat uvolnit. Počítáme s tím, že se toto číslo bude brzy zvyšovat,“ doplnila mluvčí. Kraj má podle ní dostatek kapacit pro ty, kteří budou muset současné ubytování opustit.

Chcete ubytovat cizince? Co je třeba vědět

Finance

Zhruba na 1800 lůžek pro uprchlíky má smlouvy s provozovateli hotelů a penzionů Zlínský kraj. „U přibližně 1500 lůžek je smlouva sjednána do konce letošního roku, zbylých cca 300 lůžek je zasmluvněných do pátého až šestého měsíce,“ uvedla mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. Dodala, že pokud by to situace vyžadovala, má kraj vytipované další ubytovací kapacity, které by bylo možné využít.

Reklama

Výběr článků

Načítám