Hlavní obsah

Kožušník: ODS má poslední šanci na reparát

Právo, Jan Martinek

Pokud neuspěje na kongresu ODS, nebude už znovu kandidovat v květnu v evropských volbách. Své rozhodnutí Edvard Kožušník, který kandiduje na post šéfa občanských demokratů, oznámil ve středu. Současně delegáty dopředu varoval, že pokud by zvítězil, stal se předsedou ODS a do vedení strany by se dostal Martin Kuba, okamžitě by funkci položil.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Edvard Kožušník na archivním snímku

Článek

Kožušník prosazuje myšlenku, aby se každý, kdo se stane předsedou ODS, nechal otestovat na kandidátce do eurovoleb.

„Jakýkoli předseda ODS by měl na kandidátce do evropských voleb být. Pro mě je to vabank. Volba předsedy ODS je totéž co každé jiné volby. Když neuspějete, nemůžete se už o hlasy voličů ucházet,“ prohlásil Kožušník.

Nynější vedení musí pryč

Plán, jak postavit ODS na nohy, má hotový. Ve vedení stran nesmí podle jeho názoru zůstat nikdo ze současných stranických špiček. To se týká i jeho kolegy z europarlamentu Jana Zahradila, který chce kandidovat na post prvního místopředsedy.

„Zahradil je ve vedení ODS už dvacet let – vždycky tam byl,“ poznamenal na jeho adresu Kožušník. Je také členem grémia z pozice šéfa europoslanců ODS, prvním místopředsedou ODS byl v letech 2002–2004. Kožušník by si představoval, že v novém vedení by měli být ekonom, ideolog a žena.

„Kdyby ale zvolili do funkce místopředsedy například Kubu, tak bych to položil,“ řekl. „Kuba nedostal na včerejším sněmu v Písku jedinou nominaci,“ dodal.

Martin Kuba se zatím nevyjádřil k tomu, zda se bude na kongresu ucházet o post místopředsedy strany, zdroje z ODS ale hovoří o tom, že ve vedení chce zůstat.

Nejsme sexy jako kníže Karel

„ODS není jednotná, není důvěryhodná, není srozumitelná, pro voliče zdaleka tak sexy jako třeba kníže Karel,“ řekl Kožušník v narážce na předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

S kritikou současného stavu dříve silné politické strany nešetřil. „ODS má poslední šanci na reparát a potřebuje krizové vedení. Je nemocná, ale víme, jak ji uzdravit,“ uvedl Kožušník, který svůj scénář nazval „Projekt osmi hladových let“.

Zhruba tak dlouho podle něj potrvá, než se strana dostane z krize. Jako příklad nejednoty současné ODS uvedl loňské oslavy 17. listopadu, kdy se členové vedení ODS sešli na pietním místě v podloubí Národní třídy. „Byli tak rozhádaní, že se ani nedohodli, jak do toho podloubí půjdou,“ vzpomínal Kožušník.

Fiala nemá charisma, tvrdí Kubera

Europoslance přišel podpořit šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. „Já celou dobu říkám, že pan Petr Fiala má být místopředsedou ODS, protože je v ODS krátce a nemá charisma politického lídra. Může ale být dobrým ideologem,“ řekl Právu Kubera.

O funkci předsedy se na kongresu 18. až 19. ledna v Olomouci kromě Kožušníka budou ucházet exministr školství Petr Fiala, který je favoritem, a také Miroslava Němcová.

Reklama

Související články

Fiala oznámil kandidaturu na předsedu ODS

Petr Fiala, bývalý rektor Masarykovy univerzity a exministr školství, v sobotu oznámil kandidaturu na předsedu ODS. Učinil tak na přednášce v CEVRO institutu...

Výběr článků

Načítám