Hlavní obsah

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží do 12. prosince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem, jež původně měly platit do tohoto pátku, až do 12. prosince. Schválila to ve čtvrtek vláda. Premiér Petr Fiala sice na tiskové konferenci mluvil o prodloužení o 15 dnů, ministerstvo vnitra ale později údaj korigovalo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Rozhodli jsme, že kvůli potřebě zvýšené ochrany před nelegální migrací prodloužíme kontroly na hranicích se Slovenskem,“ oznámil premiér s tím, že půjde o dalších 15 dní.

Ministerstvo vnitra vyjádření ale následně ve zveřejněné zprávě na webu korigovalo s tím, že jde o dalších 45 dní.

Kontroly kvůli přílivu hlavně syrských běženců zavedlo Česko na hranicích se Slovenskem na konci září. Původně platily do 8. října, později je kabinet prodloužil do 28. října.

Původní článek evropského nařízení, podle kterého byly kontroly vyhlášeny, umožňoval zavést ochranu vnitřních hranic okamžitě. Celková doba znovuzavedení ochrany vnitřních hranic by v takovém případě neměla bez schválení Evropskou komisí překročit dva měsíce. Podle tohoto nařízení budou kontroly platit do 12. listopadu.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Adama Rözlera však budou kontroly dále platit i po tomto datu, a to podle jiné části nařízení, která umožňuje jejich vyhlášení na 30 dnů. I tuto dobu je možné prodlužovat, a to nejvýše o 30 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám