Hlavní obsah

Koaliční partneři stále vedou slovní válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi koaličními partnery ČSSD a KDU-ČSL už druhý den trvá napětí. Premiér Jiří Paroubek a předseda lidovců Miroslav Kalousek už druhý den hýři nepříliš lichotivými výroky na adresu toho druhého. Roztržka vznikla ve středu, když se ČSSD přes odpor koaličních partnerů podařilo prosadit novou verzi Zákoníku práce. Sociální demokracie dala navíc najevo, že zákon ve Sněmovně protlačit s podporou KSČM.

Článek

Kalousek v této souvislosti hovoří o "objetí" ČSSD s komunisty, před nímž jeho strana varovala. Pokud sociální demokracie prosadí předlohu se spornými paragrafy o pravomocech odborů, podá KDU-ČSL ústavní stížnost.

Kalousek navíc Paroubka před novináři označil za normalizačního funkcionáře, pro něhož je prosazení zákoníku jen záminkou pro spolupráci s KSČM. Premiér mu vzkázal, že by měl vážit slova. "Pan Kalousek mě chce vyprovokovat. Jestli chtějí odejít z vlády, ať odejdou," řekl na adresu lidovců.

Fakt, že lidovci možná vládní návrh zákoníku práce zpochybní u Ústavního soudu, jej neznepokojuje - pasáže považované některými právníky za neústavní se podle něj ještě dají upravit v parlamentu. Za přirozený ale takový postup koaličního partnera nepovažuje. "Normální to určitě není, ale u lidovců to normální je," poznamenal Paroubek.

Paroubek: nedáme se vydírat

Už ve středu předseda vlády uvedl, že se Kalouskovou stranou nenechá vydírat jako jeho předchůdci. Za skandální označil to, že lidovci spolu s ODS hlasovali pro vznik vyšetřovací komise kvůli privatizaci Unipetrolu. Podle Parobka tento krok lidovců není možné klasifikovat jinak než jako snahu poškodit koaličního partnera před volbami.

"Musím konstatovat, že lidová strana se jako již poněkolikáté v průběhu volebního období zachovala jako zcela nespolehlivý koaliční partner, což ve svých důsledcích znamená silné narušení koaliční spolupráce," píše Paroubek v prohlášení.

V zájmu zachování politické stability je z kabinetu "nevyhodí", bránit v odchodu jim prý ale nebude.

ODS: Současná koalice už neexistuje

S lidovci souhlasí i opoziční ODS. Podle nich je viditelné, že ČSSD spolupracuje ve Sněmovně spíše s komunisty než se svými koaličními partnery. "KDU-ČSL a Unie svobody-DEU slouží sociální demokracii jako stafáž s jedinou úlohou - formálně podržet vládu minimálně do schválení státního rozpočtu," řekl místopředseda ODS Ivan Langer.

Občanští demokraté hovoří o nové "rudočervené" koalici. "ČSSD a KSČM si připravují půdu pro povolební spolupráci, což považujeme za ohrožení a zpochybnění celého polistopadového vývoje v zemi," dodal Langer.

Sporný Zákoník práce

KDU-ČSL nabídla ve středu ČSSD ústupky při projednávání Zákoníku práce, aby se nejsilnější vládní strana při hlasování ve sněmovně nespojila s komunisty. Paroubek nabídku odmítl a prohlásil, že je mu jedno, s kým kodex prosadí, hlavně že ho prosadí.

Obě strany vedou spor o roli odborů. ČSSD chce, aby odbory mohly mluvit i za zaměstnance, kteří v nich nejsou organizováni, a obecně jejich roli posiluje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Koalice se opět neshodla na zákoníku práce

Nový zákoník práce z dílny ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha provází jeden krach za druhým. V úterý ráno se na jeho podobě opět nebyli schopni...

Výběr článků

Načítám