Hlavní obsah

Koalici v Olomouckém kraji utvoří ANO s ČSSD a ODS

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO, které přesvědčivě zvítězilo ve volbách v Olomouckém kraji, tu bude vládnout společně s ČSSD a ODS. V úterý po poledni to sdělili člen vyjednávacího týmu ANO, poslanec Ladislav Okleštěk a lídr sociální demokracie, poslanec Jiří Zemánek.

O složení nové koalice v Olomouckém kraji informoval novináře Ladislav OkleštěkVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Budeme připravovat koaliční smlouvu. Jsme přesvědčeni o tom, že při naší společné pracovitosti bude do konce týdne hotová,“ dodal Okleštěk.

V pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu bude mít koalice 30 zastupitelů. V nové krajské radě, která má mít stejně jako dosud 11 členů, bude mít šest křesel ANO, tři ČSSD a dva ODS. Hejtmanem by měl být volební lídr ANO, lékař Oto Košta, jeho prvním náměstkem Zemánek.

Domluvené koalice v krajích

FOTO: David Ryneš, Novinky

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Oto Košta (ANO)

„Volby jsme prohráli a náš výsledek není takový, abychom si post hejtmana nárokovali. Jsem politický realista,“ uvedl k tomu Zemánek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Olomouckém kraji

Na společném postupu, který měl vést k vytvoření povolební koalice, se zástupci ANO dohodli s ČSSD již několik hodin po sečtení volebních lístků. Bylo přitom zřejmé, že k zajištění většiny v zastupitelstvu, musejí přizvat ještě další uskupení. Oba partneři budou mít totiž v zastupitelstvu pouze 25 křesel.

Rozhodl postoj ODS

„Po vytvoření dvojbloku s ANO, jsme hledali třetího partnera,“ konstatoval Zemánek. Nabídku na spolupráci dostala kromě ODS ještě Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty, kterou před volbami vytvořily KDU-ČSL a Strana zelených. Přednost nakonec dostali občanští demokraté.

Hlavním důvodem byl zřejmě požadavek Koalice pro Olomoucký kraj, kterou na jednání zastupovali lidovci. Zatímco ODS souhlasila s tím, že získá jeden post náměstka a jedno místo neuvolněného radního, Koalice pro Olomoucký kraj nejprve požadovala dva náměstky a jednoho radního, pak svůj návrh modifikovala na dva náměstky.

„Dospěli jsme po jednání v našich stranických a zastupitelských strukturách (ANO a ČSSD) k závěru, že nabídka KDU-ČSL (původní) pro nás není akceptovatelná. KDU-ČSL, s jejímiž představiteli jsme se dnes sešli, abychom jim to sdělili, se to nelíbilo a svou nabídku modifikovali. Ovšem my jsme již na nějakou modifikaci nebyli schopni pozitivně reagovat a tak jsme s KDU-ČSL ukončili spolupráci,“ zdůraznil Okleštěk.

Podle Zemánka nešlo jen o personálie. „Vyhodnotili jsme, že tento projekt (s ODS) je pro sociální demokracii a hnutí ANO lepší,“ poznamenal lídr ČSSD.

Zklamaní lidovci

Lidovci nesou rozhodnutí ČSSD a ANO nelibě. „Naši partneři se rozhodli pro koncept obnovené opoziční smlouvy, rozšířené o politický subjekt pana Babiše, politický subjekt Agrofertu. V tomto případě pro nás v této sestavě není místo,“ prohlásil volební lídr Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty a krajský předseda KDU-ČSL Ivo Slavotínek.

„My jsme přišli s několika návrhy. Žádný pro ně nebyl přijatelný. Máme však určitou mez, pod kterou nemůžeme jít, protože pokud máme převzít spoluúčast na krajské vládě, musí také odpovídat přiměřené zastoupení v této vládě. Požadovali jsme přesně tolik, kolik matematicky odpovídá výsledku stran ve volbách. Nechtěli jsme nic víc ani míň,“ zdůraznil Slavotínek. Nově vzniklá sestava podle něj není příliš pochopitelná vzhledem k „politickému diskursu  v této zemi a kritickému postoji ODS vůči ANO.“

Budoucí hejtman je spokojen

Vznik trojkoalice od počátku preferoval i Košta. „Upřednostňuji stabilní koalici, přičemž preferuji, aby v ní byl co nejmenší počet subjektů, protože se v budoucnu nechci zaplétat do dlouhých diskusí. Chci jednat rychle, racionálně a efektivně. Čím méně je partnerů, tím efektivnější může práce být,“ řekl už dříve Právu.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje bude mít ANO 16 křesel, druhá ČSSD jich získala devět. Na dalších místech se umístily KSČM (sedm mandátů), Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (7), Starostové ProOlomoucký kraj (6), ODS (5) a koalice SPD-SPO (5).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám