Hlavní obsah

Kdy doženeme Slovensko?

Novinky, Jan Keller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba deset let uplynulo od rozpadu Československa a nelze se ubránit pocitu, že pravdu měli ti, kdo tehdy tvrdili, že společný stát s Čechy a Moraváky pod kuratelou Prahy brání Slovensku v dynamickém rozvoji.

Foto: Alexandra Kohoutová

Adventní trhy na Chvalské tvrzi

Článek

Dnes neuplyne téměř dne, abychom nebyli informováni o tom, co všechno Slováci dokázali a co všechno jim můžeme závidět. Deset let po přerušení penězovodu z Čech na Slovensko, o kterém kdysi tak působivě hovořil Jan Kalvoda (ODA), neexistuje snad jediná oblast, ve které by nám Slováci nebyli dáváni především pravicovými politiky za vzor.

Slovensko jde dynamicky s duchem globalizace a výrazně snižuje daně. Naši zkušení finanční experti, jejichž průměrný věk se pohybuje někde kolem 27 let, veřejnost upozorňují, že na Slovensku se vytváří investiční ráj. Pokud nebudeme slovenský vzor následovat a nesnížíme daně ještě velkoryseji než oni, pak firmy, do kterých jsme nacpali formou investičních pobídek tolik peněz, od nás odejdou a pracovní místa se přesunou pod Tatry. Je to všechno sice trochu složitější, naše ostřílené finační juniory však detaily nezajímají.

Slováci jsou nám dáváni za vzor také v oblasti zdravotnictví a sociální péče. Platí se tam za jídlo v nemocnicích, platí se registrační poplatek u lékaře, kilometr jízdy sanitkou stojí simulanta i umírajícího naprosto stejně - dvě slovenské koruny. Řidiči sanitek mají sice trochu problémy s rychlým rozpočítáváním drobných v akutních případech, každá koruna, která se zinkasuje od lidí v nouzi, je však dobrá.

Na Slovensku radikálně snížili sociální dávky. Další důležitý krok, který před vyspělými demokraciemi stojí. Pokles daní přivede k našim východním sousedům množství bohatých firem, snížení sociálních dávek od nich vyžene část sociálně potřebné populace. Kdybychom snížili daně i sociální dávky ještě více než bratři Slováci, peníze od nich zase rychle odčerpáme a chudobu k nim zpátky naženeme. Stačí to několikrát zopakovat, my i oni zbohatneme a staneme se vzorem pro celou Evropskou unii.

Slovákům můžeme závidět i v dalších oblastech. Ve svém článku, příznačně nazvaném Slovensko se stává naším vzorem, líčí poslanec Karel Sehoř (ODS), jak nás východní sousedé předběhli v řešení problému železniční dopravy. Slovenští železničáři to vidí sice trochu jinak, jejich stávka však byla soudně zakázána, tedy vyřešena přímo vzorově občansky a demokraticky.

Byl jsem se schválně podívat za přáteli na Slovensko, abych si nechal vysvětlit, jak se dělá ekonomický zázrak, který se Čechům nepovedl. Listovali jsme si články s výroky ostřílených finačních expertů, probírali jsme sebrané stati politiků ODS i koketování se slovenskou cestou z dílny české sociální demokracie. Porovnávali jsme to všechno pečlivě s poměry a cenami u nich a u nás. Porovnali jsme také naši společnou životní úroveň vysokoškoláků a vysokoškolských učitelů a dlouho, dlouho do noci jsme se srdečně smáli.

(Autor je sociolog)

PRÁVO 26. srpna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám