Hlavní obsah

Každá mimopražská škola dostane milión, slibuje Kopicová

Právo, Marek Přibil

Ministryně školství Miroslava Kopicová slíbala v průměru jeden milión korun každé mimopražské základní škole. Peníze, konkrétně pět miliard, vyčlení z miliardového operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který rezort spravuje a díky kterému může Česko čerpat z Evropské unie desítky miliard.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Pokud si o ně zažádají, mohly by školy dostat prostředky ještě letos. "O finance ale nebudou muset žádat za pomoci složitých projektů. Půjdou přímo do škol poté, co ty vyplní určité šablony,“ uvedla ve čtvrtek Kopicová s tím, že prostředky jsou určeny především pro výuku cizích jazyků či čtenářské, matematické a finanční gramotnosti.

"Nicméně ředitelé je budou moci v souvislosti s těmito okruhy výuky využít i na platy učitelů či nákup pomůcek,“ dodala Kopicová. Nyní plánuje vyškolit tým lidí, kteří by školám pomohli s potřebnou logistikou, aby věděly, jak mají peníze získat. 

"V průměru to vychází na 1,2 miliónu na školu, ale peníze se budou přidělovat podle počtu žáků,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.  

Dosud se peníze z EU školám vyhýbaly

Šablony by údajně mělo mít ministerstvo zpracované do poloviny října, školy pak budou moci čerpat peníze dva roky. Projekt ale není určen pro ty pražské, pro hlavní město jsou totiž určeny jiné programy EU. Nemohou z něj také čerpat jiné školy než základní. 

Doposud byly miliardy z Bruselu určeny na analytické studie, které se týkaly třeba zavedení školného na VŠ. Dále na pokračování reformy školství a další projekty, jakým je například státní maturita, které realizovalo buď samo ministerstvo nebo soukromé subjekty poté, co vyhrály výběrová řízení. Školy tak po praktické stránce peníze z Bruselu míjely.

"Poté, co peníze obdrží, bude pouze zkontrolováno, jak a zda je využily na aktivity, pro které si je vyžádaly,“ uzavřela Kopicová.  

Učitele čekají srážky

Podle náměstka Jindřicha Kitzbergera by se tak mohly zvýšit i mzdy kvalitních učitelů. "Ona to sice bude činnost navíc, ale může být v průměru lépe placená, než je průměrná mzda učitelů podle tarifů,“ myslí si.  

Kantorům nyní hrozí pokles platů. Pokud budou škrty v rozpočtu ministerstva školství tak velké, jak se kvůli krizi čeká, mohly by jim klesnout až o 1 500 korun. Uvedl to předseda školských odborů František Dobšík.

Kopicová považuje plánované škrty za příliš vysoké. "Děláme všechno pro to, aby pedagogičtí pracovníci rozpočtové škrty na svých výplatních páskách nepoznali,“ upozornila s tím, že zrychleným čerpáním financí z EU nechce v žádném případě suplovat státní rozpočet.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám