Hlavní obsah

Kardinál Duka požehnal mariánskému sloupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kardinál Dominik Duka v sobotu v poledne požehnal mariánskému sloupu, který se po letech debat vrátil na pražské Staroměstské náměstí. Stalo se tak v den, kdy věřící slaví nanebevzetí Panny Marie. Už dopoledne se na náměstí sešli příznivci i odpůrci sloupu.

Záznam: Posvěcení mariánského sloupuVideo: ČTK

 
Článek

Zastánci obnovy považují dílo za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní dílo. Podle odpůrců návratu sloupu jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pražský arcibiskup Dominik Duka požehnal na Staroměstském náměstí mariánský sloup.

„Je to dobrá příležitost, aby zazněly i jiné, kritické názory na stavbu, kterou mnozí lidé považují za kontroverzní. Samozřejmě je tady katolický názor, který to považuje za symbol Panny Marie a vítězství nad Švédy. Evangelické církve v tom zase vidí symbol pobělohorské rekatolizace a útlaku. Lidé sekulární, třeba já, v tom zase vidí jakési připomínání habsburské monarchie. Ty názory jsou stejně hodnotné, máme demokracii a svobodu názorů,” řekl přítomný europoslanec Jan Zahradil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Odpůrci mariánského sloupu se sešli na Staroměstském náměstí v Praze před jeho žehnáním.

Duka obnovenému mariánskému sloupu požehnal  po bohoslužbě v chrámu Panny Marie před Týnem.

Na pražské Staroměstské náměstí se vrátil mariánský sloup

Domácí

Původní sloup nechal postavit habsburský císař Ferdinand III. v roce 1650 jako poděkování Panně Marii za obhájení Prahy před švédskými vojsky v roce 1648. V listopadu 1918 byl na protest proti habsburské monarchii stržen davem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám