Hlavní obsah

Kapitán Lufthansy nepustil Béma do letadla, protože se choval nevhodně

– Praha/Frankfurt nad Mohanem
Právo, KOV, luk

Poslance ODS a bývalého pražského primátora Pavla Béma v neděli německá společnost Lufthansa odmítla pustit do letadla údajně kvůli opilosti. Exprimátor ale tvrdí, že se stal obětí šikany, když se zastal svého přítele. Mluvčí společnosti však trvá na tom, že se Bém choval nevhodně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Bém

Článek

K incidentu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem došlo, když se Bém se syny vracel ze Skotska, kde byli fandit českým fotbalistům. Podle deníku Blesk za problémy stál Bémův společník, hudebník Lubomír Holzer, který údajně opilý vulgárně urážel leteckou společnost. Rovněž opilý Bém se podle deníku měl ohánět svými politickými funkcemi.

Poslanec ve středu pro Právo uvedl: „Celý nepříliš významný příběh považuji za politováníhodnou událost. Pracovnice společnosti Lufthansa odmítla pustit do letadla po téměř dvouhodinovém zdržení a následném pětihodinovém čekání na letišti pana Holzera, jenž se vracel s dcerou a otcem z rodinné dovolené poté, co se pan Holzer poněkud neuctivě, ale v zásadě pravdivě vyjádřil na adresu kvality letecké společnosti Lufthansa.“

Stejný trest ho prý stihl poté, co se Holzera zastal. „Obracím se na vedení společnosti Lufthansa se stížností a žádostí o omluvu. Jsem přesvědčen, že se tak stane. Chování společnosti považuji přinejmenším za neprofesionální a šikanózní,“ dodal Bém.

Vyhodil je kapitán, ne letuška, tvrdí mluvčí

Podle mluvčího Lufthansy ve Frankfurtu Aage Dünhaupta vyloučil z přepravy dva české občany kapitán a nikoli letuška. „O vyloučení z letu rozhoduje kapitán stroje, jenž má tuto výhradní pravomoc, protože nese za letadlo plnou zodpovědnost. Pokud někoho z přepravy vyloučí, žádný manažer na tom nemůže nic změnit,“ upozornil s tím, že kapitánské posty zastávají ti nejzkušenější piloti společnosti.

V daném případě podle mluvčího letuška provázející cestující k letadlu informovala kapitána o chování pasažérů, kteří měli nastoupit, načež kapitán rozhodl, že jim to nebude umožněno. Mluvčí dodal, že k takovým případům dochází, například když na sebe cestující upozorňuje nestandardním chováním, nebo když třeba vznikne podezření z požití alkoholu či omamné látky, nebo vznikne výjimečná situace po užití léků.

Na dotaz, zda Lufthansa obdržela nějakou stížnost v souvislosti s vyloučením pasažérů z inkriminovaného letu, mluvčí odpověděl, že mu zatím nic takového není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám