Hlavní obsah

Kapela Citron a raper Marpo chtějí žalovat antiislamisty, zneužili jejich jména

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jména několika známých kapel a zpěváků zneužilo hnutí Úsvit a Blok proti islámu na pozvánkách na demonstrace, které se mají konat v několika městech 28. září. Spolu se zpěvákem Martinem Maxou a s extremistickou kapelou Ortel mají podle plakátu vystupovat mj. ostravská metalová skupina Citron, zpěvačka Tanja či raper Marpo.

Foto: Aleš Honus, Právo

Plakát, který zve na koncert proti imigrantům

Článek

Tito umělci ale účast na akci popřeli a někteří z nich se chtějí bránit žalobou pro poškození dobrého jména. Zástupci Úsvitu a Bloku proti islámu tvrdí, že jména se na plakáty dostala nedorozuměním.

Účast kapely Citron, zpěvačky Tanji Kauerové a rappera Marpa vzbudila rozruch na sociálních sítích a nevoli řady jejich fanoušků. Vzápětí vydal Marpo prohlášení, ve kterém se od demonstrace ostře distancuje. Organizátory označuje doslova za nácky.

„Požaduju stažení všech propagačních materiálů a finanční kompenzaci, kterou daruju na dobročinný účely,“ napsal na facebookovém profilu s tím, že se s organizátory potká u soudu.

Pařízek: Jako leták nějaké poloilegální organizace

Také kapelník Citronu Radim Pařízek je rozhořčen tím, že kapela figuruje na pozvánkách. Právu řekl, že v nejbližších dnech také podá na organizátory žalobu. „Ten vzhled toho letáku mi připomíná akci nějaké poloilegální extremistické organizace,“ řekl Pařízek.

V jeho případě je ale jasné, jak se jméno kapely na leták dostalo. Pařízkovi totiž před dvěma týdny telefonoval bývalý novinář František Dýmal, který figuruje na ostravské kandidátce do krajských voleb. Žádal ho, aby Citron na akci vystoupil.

„Dal jsem si den na rozmyšlenou, ale pak jsem mu hned sdělil, že Citron tam hrát nebude, nehrajeme na žádných politických akcích. Byl jsem pak v úžasu, když jsem za několik dní zjistil, že nás přesto dali na pozvánky,“ řekl.

Podobná situace je podle něj u zpěvačky Tanji, která prý účast v první fázi potvrdila, podle Pařízka ale nakonec nevystoupí. „Tanja je součástí Citronu,“ řekl Pařízek.

Prý je to „útok pražské kavárny”

Lídr krajské kandidátky Pavel Koruna se k věci odmítl vyjádřit. „Jde o útok pražské kavárny,“ řekl bez podrobností a odkázal na svého kolegu Dýmala, který program dojednával. Ten řekl Právu, že Tanja mu účast telefonicky přislíbila a nemá informaci o tom, že by si to rozmyslela. To, že Citron účast odmítl, Dýmal potvrdil.

„Kolegům v Praze jsem oznámil, že to Radim Pařízek odmítl. Chyba tedy vznikla v Praze, kde nereagovali na změnu situace, o které byli informováni,“ vysvětlil Dýmal. Nicméně připustil, že nakonec nevystoupí ani Tanja, protože jí to podle jeho slov Pařízek nedovolí.

Představitelé Úsvitu se diví. „Máme předsednictvo k tomu, jakým způsobem docházelo k dojednávání těchto akcí. V téhle chvíli nic nevím, zítra k tomu budu mít víc informací," řekl Právu šéf poslaneckého klubu Úsvit Marek Černoch. „Rozhodně si nemyslím, že by někdo si dovolil dát někoho na plakát jen tak, určitě tam proběhly nějaké dohody," myslí si.

Reklama

Výběr článků

Načítám