Hlavní obsah

John chce ve svém úřadu angažovat Michálka, který potopil Drobila

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libor Michálek, který loni stál u odhalení vedoucích k rezignaci Pavla Drobila na post ministra životního prostředí, by se mohl stát členem týmu, jenž při úřadu vlády buduje vicepremiér pro boj s korupcí Radek John (VV). Informaci Novinkám potvrdil šéf Johnových poradců Jan Kubáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Článek

"Ano, byli jsme s panem Michálkem v kontaktu a on předběžně souhlasí," konstatoval Kubáček.

Michálek by na vznikajícím úřadu měl mít jako dlouholetý kariérní úředník na starost zejména oblast veřejné správy a dotací. Kubáček doplnil, že díky svým zkušenostem by rovněž měl pomáhat v tipování potenciálně zneužitelných a neprůhledných záležitostí.

Michálek loni na podzim coby šéf Státního fondu životního prostředí pořídil nahrávky, na nichž lidé z okolí ministra Drobila hovoří o korupci ve veřejných zakázkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

"Vedle analytických záležitostí by měl dohledávat i byrokratické přešlapy nahrávající korupci," doplnil Kubáček, podle nějž by John rád využil i poradní sbor, který coby ministr vnitra na svém tehdejším působišti sestavil.

Nově vzniklý úřad by měl koordinovat boj s korupcí. Podle předchozích vyjádření vicepremiéra Johna by na něm mělo působit 13 lidí a roční rozpočet by v příštích letech neměl přesáhnout 25 miliónů korun.

Úředníci se chtějí vedle ministerstev a úřadů zaměřit i na kraje, jimiž protéká značné množství peněz. "Chceme koncepci vzorového úřadu, který zveřejňuje veškeré informace o zakázkách přenést i na samosprávy," přiblížil Kubáček.

Rozruch před časem vzbudily informace o tom, že by si John rád z ministerstva vnitra přetáhl Michala Moroze, který mu dělal náměstka. Premiér to odmítl s tím, že personálie podléhají jeho souhlasu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám